Προσεχώς «Τειρεσίας» για κακοπληρωτές ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μπορούν να βλέπουν ποιοι ενοικιαστές δεν πληρώνουν ενοίκια και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

Έναν νέο «Τειρεσία» έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για τους ενοικιαστές ακινήτων που έχει ως στόχο οι ιδιοκτήτες να αποφεύγουν όσους αφήνουν απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει τα στοιχεία των ενοικιαστών αλλά και το προφίλ τους. Αν δηλαδή έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή αν έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς, ώστε να τους αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτή η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνει η ΑΑΔΕ θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων. Το Μητρώο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου ενώ σε διασυνδεθεί με τα δεδομένα του Κτηματολογίου και θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλους του έτους.

Τι περιλαμβάνει ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων

Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα περιλαμβάνει:

Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Τα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και αν διαπιστώσουν διαφορές ή παραλείψεις θα προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων στο οποίο καταγράφονται τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ενοίκια. Στην νέα ειδική εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση και οι ενοικιαστές οι οποίοι θα βλέπουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν σε και σε περίπτωση που εντοπίζουν αποκλίσεις (π.χ. μικρότερο μίσθωμα από αυτό που καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου) ή διαπιστώσουν ότι δεν έχει δηλωθεί το μισθωμένο ακίνητο θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν και τα ποσά – μισθώματα που πληρώνουν.

Η ΑΑΔΕ θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Μάλιστα το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων κάθε φορά που θα υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, θα ενημερώνεται αυτόματα. Επίσης το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Συγχρόνως, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα διασυνδεθεί επίσης:

Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Με τον τρόπο αυτό τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους θα προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, ενώ οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων θα προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Έτσι θα εντοπιστούν και θα διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Σημειώνεται πως το έργο της δημιουργίας του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και της διασύνδεσής του με το Κτηματολόγιο υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Kίνητρα σε όσους έχουν κενά ακίνητα για να τα θέσουν προς ενοικίαση

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι είχαμε 100.000 ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση ενώ συνολικά τα ακίνητα είναι 1 εκατομμύριο, άρα μιλάμε μόλις για 1%» και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα ακίνητα Airbnb, νοικιάζονται έως 90 ημέρες.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στα αστικά κέντρα και τα νησιά. «Έτσι σε όλη τη χώρα δεν έχουμε θέμα αλλά αν το δεις περιοχή-περιοχή υπάρχουν κάποιες που τα ακίνητα αυτά είναι πάνω από 5%. Είναι τα νησιά και το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι πρόβλημα σε επίπεδο επικράτειας, θα αντιμετωπιστεί τοπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας:

«Τα κενά ακίνητα υπολογίζονται περίπου στις 700.000 και στην κατεύθυνση αυτή, ενισχύεται το "ενοικιάζω- ανακαινίζω" ενώ εξετάζονται κίνητρα για να δοθούν κενά σπίτια προς ενοικίαση.

Έχουμε και 700.000 κενά ακίνητα σε όλη τη χώρα που είναι κενά σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Ξεκίνησε το "ενοικιάζω – ανακαινίζω" και θέλει να αυξηθούν τα κίνητρα, έχουμε την κοινωνική αντιπαροχή, έχουμε το Σπιτι 2. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν κίνητρα σε όσους έχουν κενά ακίνητα για να τα θέσουν προς ενοικίαση».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπάρχουν σκέψεις μείωσης των συντελεστών φορολόγησης απάντησε «η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και για κάθε κατηγορία θα υπάρξει προσπάθεια γι’ αυτό».