Αργό πετρέλαιο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους οι τιμές

Στα 71 δολάρια το βαρέλι έπεσε η τιμή του Μπρεντ

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν σε νέο χαμηλό επτά μηνών και οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν, καθώς οι παρατεταμένες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επηρέασαν τις τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών.

Ο διεθνής δείκτης αναφοράς πετρελαίου Brent Crude υποχώρησε περισσότερο από 4%, πέφτοντας στα 74 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή που καταγράφει από τις 13 Δεκεμβρίου 2023, ενώ ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate έπεσε περισσότερο από 3% κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι. Η φθηνότερη τιμή του από τις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του MarketWatch.

Η πτώση ήρθε αφού ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου, η Κίνα, ανέφερε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώση στη μεταποίηση και εν όψει μιας σειράς οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων μεταποίησης Αυγούστου που θα ανακοινωθούν αργότερα το πρωί της Τρίτης και της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή, μια δημοσίευση που τον περασμένο μήνα σύντομα πυροδότησε φόβους για επικείμενη ύφεση των ΗΠΑ.

Περαιτέρω κύματα ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και τον σχετικό αντίκτυπό της στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προκάλεσε ένα σημείωμα της Τράπεζας της Αμερικής που προειδοποιούσε για τις προοπτικές εξασθένησης της κινεζικής οικονομίας, καθώς οι οικονομολόγοι της BofA Claudio Irigoyen και Antonio Gabriel αναθεώρησαν επί τα χείρω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση που συνδέονται με την απειλή επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης λειτουργούν ως η μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή», παρατήρησε ο αναλυτής της Sevens Report, Tom Essaye, σε σημείωμα της Τρίτης προς τους πελάτες.

Πτωτικά σημειώθηκαν επίσης την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, με τον S&P 500 και τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq να υποχωρούν 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, λίγο μετά το άνοιγμα των κανονικών συναλλαγών.