myDATA: Πρόστιμα «καμπάνα» έως και 100.000 ευρώ για παραβάσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Νέα πρόστιμα για έκδοση στοιχείων από μη εγκεκριμένο η παραποιημένο λογισμικό
Unsplash

Πρόστιμα «φωτιά» που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε «λουκέτο» επιχειρήσεις στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και διαβίβασης στοιχείων στο myDATA, ορίζει το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα με τα άρθρα 43-44 τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024), σχετικά με τους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και τους Παρόχους Ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τις σχετικές κυρώσεις. Ειδικότερα:

– Προστίθεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή να προβαίνει σε απενεργοποίησή του, και η παραβίαση, παραποίηση ή επέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

– Ορίζονται νέες παραβάσεις σχετικά με τους Φ.Η.Μ. και τους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και καθορίζονται τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

i) η επιβολή προστίμων (15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση) για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας,

ii) η επιβολή προστίμων (50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση) για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Η.Μ..

iii) η επιβολή προστίμων (από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ) στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα «my Data». β. Προστίθεται στις περιπτώσεις χρηματικής επιβράβευσης των προσώπων που προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες στο «QR code appodixi» και η περίπτωση που επιβάλλεται πρόστιμο για παραβίαση, παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

γ. Συμπληρώνεται το άρθρο 13Α του ν. 2523/1997, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία Φ.Η.Μ. ή του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

δ. Συμπληρώνεται επίσης το άρθρο 12 του ν. 4308/2014, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οντοτήτων που διαθέτουν άδεια καταλληλότητας ή τεχνικής υποστήριξης των Φ.Η.Μ. κ.λπ.

Σχετικές ειδήσεις