Φρένο στα απλήρωτα ενοίκια με… Τειρεσία ενοικιαστών

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να γνωρίζουν ποιοι μισθωτές είναι ασυνεπείς στην καταβολή μισθωμάτων, κοινοχρήστων, λογαριασμών ρεύματος και ύδρευσης

Φρένο στα απλήρωτα ενοίκια με… Τειρεσία ενοικιαστών
3'

Τη δημιουργία ενός μητρώου αξιολόγησης ενοικιαστών στο οποίο θα καταχωρίζονται πληροφορίες για το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ των πολιτών που ενοικιάζουν ακίνητα σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στόχος της λειτουργίας του μητρώου είναι οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι ενοικιαστές είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και για το αν έχουν προκαλέσει ζημιές σε ακίνητα χωρίς να τις αποκαταστήσουν, ώστε να τους αποφεύγουν.

Τι θα βαθμολογούν οι ιδιοκτήτες

Η δημιουργία του μητρώου αυτού που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως Τειρεσίας αποκλειστικά για τους ενοικιαστές έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν έχουν μόνιμη πρόσβαση στο μητρώο και μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για συνεπείς και ασυνεπείς ενοικιαστές και βαθμολογώντας ουσιαστικά την φερεγγυότητα και την εν γένει συμπεριφορά τους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο μητρώο θα καταχωρίζονται αναφορές ακόμα και για ενοικιαστές που εγκατέλειψαν τα ακίνητα που μίσθωναν, αφήνοντας πίσω τους απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτους λογαριασμούς κοινοχρήστων ΔΕΚΟ και ζημιές.

Συνεχής ενημέρωση του Μητρώου

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ενημερώνουν συνεχώς το αρχείο με βάση τις εμπειρίες τους από τις συμπεριφορές των ενοικιαστών τους. Το αρχείο ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να εμπλουτιστεί και με πληροφορίες που να αφορούν γενικότερα το οικονομικό και φορολογικό προφίλ των ενοικιαστών, ώστε να υπάρχει μία πλήρη εικόνα σε όλους τους ιδιοκτήτες για το τι κρύβεται πίσω από κάθε πρόταση για ενοικίαση του ακινήτου τους και να είναι σε θέση να διαλέγουν φερέγγυους ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι θα μπορούν να αποφεύγουν ενοικιαστές που τους εξαπατούν διαμένοντας για πολλούς μήνες στα ακίνητα τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ενοίκια, ούτε λογαριασμούς εγκαταλείποντας στη συνέχεια τα ακίνητα ακόμη και με ζημιές.

Τη δημιουργία του μητρώου αυτού προανήγγειλε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού μιλώντας πρόσφατα σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί ένα ακόμη σχέδιο, να δημιουργηθεί ένα μητρώο που κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για κάθε ενοικιαστή του, αναφέροντας πχ ότι δεν πλήρωνε τα ενοίκια, του λογαριασμούς ύδρευσης κλπ. Με βάση τις αναφορές των ιδιοκτητών τους, οι τελευταίοι θα βαθμολογούνται ανάλογα. Έτσι στο μέλλον κάθε ιδιοκτήτης όποτε εμφανίζεται ο ενοικιαστής θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει από το μητρώο αυτό πληροφορίες για το προφίλ του και να γνωρίζει εκ των προτέρων με ποιον έχει να κάνει, ώστε αν έχει τη συμπεριφορά του κακοπληρωτή να τον απορρίπτει.

Λύση

Με την αξιοποίηση του μητρώου αυτού οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και την υποχρέωση να δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν μπόρεσαν να εισπράξουν και να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, για αν απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος όσο αφορά τα μη εισπραγμένα ενοίκια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αυτή τη στιγμή η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί εξασφαλίζεται από το κάθε ιδιοκτήτη μόνο εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκήσει εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Με πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή