Συντάξεις χηρείας: Ανατροπή – Έρχονται περικοπές για πάνω από 60.000 δικαιούχους

Ανατροπή με τις συντάξεις χηρείας και… ολοταχώς για περικοπές.
PEXELS.

Περικοπές θα υπάρξουν στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητείται «φόρμουλα», ώστε να περικοπούν με «ήπιο» τρόπο και να περιορισθεί το ποσό των αναδρομικών που θα πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ από το 2020 οι χήρες / χήροι με συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Η εφαρμογή του νόμου θα έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι θα ζητηθεί από τις χήρες του ιδιωτικού τομέα να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες υπέρογκες αποδοχές, δεδομένου ότι η εκκρεμότητα αυτή κλείνει σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Μία από τις λύσεις που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, είναι απλώς να εξοφληθούν τα αναδρομικά μέσω παρακράτησης στις συντάξεις σε πολλές δόσεις.

Τα σενάρια που εξετάζονται:

  1. Στην περίπτωση δύο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.
  2. Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
  3. Η επιστροφή – σε δόσεις – των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η σχετική διάταξη νόμου.

Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο μία από τις συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος.

Το Ενιαία Δίκτυο Συνταξιούχων, σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, και σε συναρμόδιους υπουργούς ζητά να μην εφαρμοστεί το μέτρο των περικοπών.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει νέα διάταξη νόμου που θα διορθώνει το λάθος του παρελθόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει το Δίκτυο, κινδυνεύουν χιλιάδες συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, να υποστούν υψηλές περικοπές στη σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν.