Ενοίκια χωρίς φόρο θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2025 - Πίνακες με τα ποσά

Ενοίκια χωρίς φόρο, προσαυξημένα κατά 16,62% έως και 36,2%, θα εισπράττουν ουσιαστικά από το 2025 όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων τα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις 
KT

Ενοίκια χωρίς φόρο, προσαυξημένα κατά 16,62% έως και 36,2%, θα εισπράττουν ουσιαστικά από το 2025 όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικίες που κρατούν κενές ή εκμισθώνουν βραχυχρόνια εντός του τρέχοντος έτους. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ότι τα ενοίκια αυτά θα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος 15%-45% για μια τριετία, από το 2025 έως το 2027.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα και ειδικότερα την έλλειψη προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνιες μισθώσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει διάταξη που θα προβλέπει πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων από το φόρο εισοδήματος, στις περιπτώσεις που αυτοί θα δεχθούν να διαθέσουν προς μακροχρόνια ενοικίαση κατοικίες τις οποίες κρατούσαν κενές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 ή αξιοποιούσαν εντός του 2024 μόνο για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στοχευμένα

Η απαλλαγή θα χορηγείται για τρία χρόνια και θα ισχύει μόνο για τα μισθώματα τα οποία θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες από τις κατοικίες αυτές. Δηλαδή δεν θα ισχύει και για τυχόν άλλα μισθώματα που εισπράττουν από άλλες κατοικίες οι οποίες είναι ήδη μακροχρόνια ή βραχυχρόνια εκμισθούμενες. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η αυξημένη επιδότηση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές.

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ

Τη διάταξη για την τριετή φορολογική απαλλαγή των μισθωμάτων που θα εισπράττονται μελλοντικά από κατοικίες οι οποίες ήταν κενές ή βραχυχρόνια εκμισθούμενες καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εφόσον ενοικιάζονται με μακροχρόνιες συμβάσεις, είχε προτείνει από τον περυσινό Νοέμβριο στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Οπως είχε υποστηρίξει τότε η ΠΟΜΙΔΑ, η φορολογική αυτή παρέμβαση δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού θα αφορά μελλοντικές μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε ομαδική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων παλαιών και κενών κατοικιών, αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, χωρίς η απόδοσή τους να δικαιώσει τις προσδοκίες των ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 να προστεθεί στο άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος διάταξη που να προβλέπει τα εξής:

«Το ύψος της άνευ δικαιολογητικών έκπτωσης των δαπανών για επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση, καθώς και των άλλων πάγιων και λειτουργικών δαπανών του ακινήτου αυξάνεται από το 5% στο 100% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος από μισθώματα, αν το εισόδημα αυτό προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1η.1.2024 έως και την 31η.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Οκτώβριο του 2023».

Τώρα πλέον που έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που έγινε η πρόταση, η διάταξη θα αφορά κατοικίες που ήταν κενές ή βραχυχρόνια εκμισθούμενες κατά τη διάρκεια του 2024 και από το 2025 θα διατίθενται από τους ιδιοκτήτες τους για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Συντελεστές

Οπως είναι ήδη γνωστό, το ετήσιο εισόδημα από μισθώματα, αφού μειωθεί κατά 5% λόγω αυτόματης έκπτωσης λειτουργικών δαπανών άνευ δικαιολογητικών, φορολογείται αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ με κλίμακα συντελεστών που ανέρχονται:

* σε 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,

* 35% για τις επόμενες 23.000 ευρώ του εισοδήματος, δηλαδή για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000,01 έως τις 35.000 ευρώ

* 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει κι από αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων που παραθέτουμε, ειδικά για μισθώματα από 200 έως και 3.000 ευρώ τον μήνα που θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2025, εφόσον διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις κτίσματα κατοικιών τους που ήταν κενά ή βραχυχρόνια εκμισθούμενα κατά τη διάρκεια του 2024, η πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος θα σημάνει ωφέλη κλιμακούμενα από 28,50 έως 797,50 ευρώ μηνιαίως ή από 342 έως 9.570 ευρώ ετησίως.

Κατά τα ποσά αυτά, που αντιστοιχούν σε ποσοστά από 16,62% έως και 36,2%, θα προσαυξηθούν εν τέλει τα καθαρά ποσά ενοικίων που θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες, χωρίς καμία επιβάρυνση των ενοικιαστών. Το όφελος θα είναι μεγάλο για τους ιδιοκτήτες λόγω μη επιβολής του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.