ΔΕΘ 2024: Αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και συντάξεις – Τα μέτρα για κλειστά σπίτια και Airbnb

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τα εισοδήματα, το στεγαστικό και το δημογραφικό.

ΔΕΘ 2024: Αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και συντάξεις – Τα μέτρα για κλειστά σπίτια και Airbnb
EUROKINISSI.
3'

Αποστέλλοντας το μήνυμα ότι «σήμερα, δεν έχω μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές», ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στην 88η ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, το στεγαστικό, το δημογραφικό, την υγεία και την παιδεία.

Από την 1η Ιανουαρίου, αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατ. συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% έως 2,5%. Από τον Απρίλιο, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας τριετίες και πολλά επιδόματα, όπως γνωστοποίησε.

«Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, θα διανεμηθεί έκτακτη ενίσχυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σε σχεδόν 2 εκατ. ευάλωτους συμπολίτες μας». προσέθεσε.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί για 0,5% που αρχικά σχεδιαζόταν, καθώς και μείωση στο μισό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για χωριά και πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους, από 500 που είναι μέχρι τώρα. Επιπλέον, το 2025 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

Τα έξι μέτρα για το στεγαστικό

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μεταρρυθμίσεις που θα «τρέξουν» για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Συγκεκριμένα, είπε πως εκκινεί άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος είναι να αποκτήσουν δικό τους σπίτι πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, με διευρυμένο ηλικιάκο όριο που φθάνει στο νέο πρόγραμμα τα 50 έτη, με δάνεια με επιτόκιο στο μισό των εμπορικών.

«Προστίθεται ένα διπλό σχήμα κινήτρων και αντί–κινήτρων, που αφορά πρωτίστως τα κλειστά διαμερίσματα. Αυτά είναι πολλά και αν τα αξιοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την προσφορά διαμερισμάτων και να μειώσουμε τις πιέσεις στα ακίνητα. Η πρόθεση της Πολιτείας είναι να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν έχουμε σκοπό να δαιμονοποιήσουμε αυτήν τη δραστηριότητα.

Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα που σήμερα είναι κλειστό, θα απαλλάσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει εάν μετατρέψει σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και αντίστροφα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε δάνεια ως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών», σημείωσε, ενώ, ανακοίνωσε και τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ενοικίων για όσους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων τα αξιοποιήσουν και τα φέρουν στην αγορά. Παράλληλα, θα ισχύει απαγόρευση νέων Airbnb στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, αλλά και αύξηση του τέλους βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Επιπλέον, αυξάνεται ακόμη η έκπτωση ΕΝΦΙΑ στο 20% για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση παραμένει στο 10%. Όμως, σε περίπτωση ζημιών, μη ασφαλισμένα ακίνητα δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.

Ταυτόχρονα, καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση κάθε επιχείρησης με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ. Τέλος, υπογράμμισε πως Golden Visa θα δίδεται σε όσους επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε start up επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή