ΔΕΘ 2024: Οι κερδισμένοι από το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της καθημερινότητας, δηλαδή η ακρίβεια και τα ενοίκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μία δέσμη νέων μέτρων οικονομικής φύσεως από το βήμα της ΔΕΘ.
INTIME.

Σήμερα το πρωί (09/09, 10:00), θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από μία σειρά συνεντεύξεων Τύπου της κυβέρνησης για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί, Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς, θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων.

Οι πρωτοβουλίες περιείχαν ενίσχυση του εισοδήματος για πολίτες αλλά και επιβαρύνσεις για κάποιους κλάδους της οικονομίας, όπως του τουρισμού. Στεγαστική κρίση, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δημογραφικό και κλιματική κρίση αποτέλεσαν τους κυριότερους τομείς στους οποίους στοχεύουν τα νέα μέτρα, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει πως η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η ενίσχυση του εισοδήματος.

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί δίκαια του πολίτες. Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μέτρα για την ενίσχυση εισοδήματος περιλαμβάνουν:

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα.

– Νέα αύξηση συντάξεων από 2,2 – 2,5%.

– Επίδομα έως 200€ για 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

– 200 ευρώ θα λάβουν 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.

– Οι οικογένειες με παιδιά θα λάβουν διπλή δόση επιδόματος τέκνων τον Δεκέμβριο.

– 205.000 θα πάρουν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Επιπλέον, από τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σταδιακή αύξηση που θα φθάσει και τα 100€ θα δουν από την άνοιξη και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500€.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για επαναφορά της 13ης και 14ης, σύνταξης όπως και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Τι κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελευθέρους επαγγελματίες και το νέο τρόπο φορολόγησης, η κυβέρνηση προχωρά τελικά μόνο σε σημειακές αλλαγές. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, που ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Ακόμη, μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος. Το όφελος είναι 325€ ετησίως, ενώ, για τους αγρότες καταργείται μόνιμα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος το οποίο έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση στοχεύει στα 700.000 κλειστά ακίνητα και θεσπίζει κίνητρα για τους ιδιοκτήτες για να τα βγάλουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, δικαιούνται τριετή απαλλαγή φόρου ενοικίου οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εφόσον τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια από βραχυχρόνια μίσθωση.

Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, τουλάχιστον για 1 χρόνο.

Για τις επιχειρήσεις, διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τις εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Αυξήσεις στις συντάξεις

– Σύνταξη: 500€ – 600€, θα έχει μέση αύξηση ύψους 15€.

– Σύνταξη:1.000€ – 1.400€ θα «δει» μέση αύξηση ύψους 30€.

Τι αλλάζει στην φορολογία για την ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων

Όφελος προκύπτει για ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης:

– Λάμβανε από ενοίκια: 10.000€.

– Φόρος σήμερα: 1.500€.

– Φόρος 2025: 0€.

Τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν:

– 800€, τα νομικά πρόσωπα με έδρα τουριστικές περιοχές.

– 1.000€, τα νομικά πρόσωπα σε περιοχές με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Σχετικές ειδήσεις