ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πάρουν έκπτωση 20% από το 2025

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% ήταν στη δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πάρουν έκπτωση 20% από το 2025
2'

Στο 20% αντί του 10% θα φτάσει η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίο έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, για όσους έχουν κατοικίες αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, ήδη ασφαλισμένες έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές, θα εξακολουθεί να ισχύει και το 2025 η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, που τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά από φέτος.

Επίσης η έκπτωση αυτή θα ισχύσει και για όσους θα ασφαλίσουν κατοικίες αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Οσοι, όμως, ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας αφήσουν ανασφάλιστες τις κατοικίες τους μετά την 1η Απριλίου 2025 δεν θα έχουν πλέον κανένα δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος εάν αυτές υποστούν ζημιές από πυρκαγιές ή σεισμούς ή πλημμύρες.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, όσοι επιχειρηματίες έχουν ετήσιους τζίρους άνω των 500.000 ευρώ οφείλουν πλέον να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών τους κατά κινδύνων από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες.

Αν δεν το πράξουν, το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει εφόσον οι εγκαταστάσεις υποστούν ζημιές από τέτοιους είδους αιτίες. Το ίδιο θα ισχύει και σε κάθε περίπτωση μη ανανέωσης παλαιάς ασφαλιστικής σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Τα παραπάνω μέτρα, που έχουν ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που ασφαλίζονται έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές, ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ήδη ισχύοντα από τις αρχές του 2024, την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης ακινήτων δικαιούνται αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε κάθε είδους κατοικίες και όχι σε επαγγελματικά ακίνητα. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση θεωρούνται κατοικίες και δικαιούνται της έκπτωσης.

Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης (δηλαδή αυτός που πληρώνει τα ασφάλιστρα) είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή. Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή