Τα νέα μέτρα: 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων- Κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ για τους πολίτες

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς εξειδίκευσαν τα μέτρα
Φωτ.: Eurokinissi

Κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ για τους πολίτες φέρνει η ανάλυση και εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς εξειδίκευσαν σήμερα τα μέτρα.

«Επικαιροποιείται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνδυάζοντας την δημοσιονομική σοβαρότητα με επενδυτική προσέγγιση», ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι το δημογραφικό, το στεγαστικό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά αντιμετωπίζει και αιτήματα κοινωνικών ομάδων.

«Είμαστε ανάμεσα στις χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τις εκλογές λέγοντας πως υλοποιήθηκε το 50% όσων εξαγγέλθηκαν. «Στη δημοσιονομική πολιτική υπάρχουν καινούριοι κανόνες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», σημείωσε

«Το 2025 με βάση τα στοιχεία που έχουμε, 1 δισ ευρώ η αύξηση των τακτικών δαπανών, 1 δισ επιπλέον για τις συντάξεις και αύξηση 856 εκ, για τις παραλαβές των εξοπλιστικών προγραμμάτων», διευκρίνισε.

«Δεν κλείνουμε τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα, αλλά κανείς μην κλείνει και τα μάτια στα στοιχεία», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων.

-Αύξηση συντάξεις από 1-1-20025

-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

-Οριζόντια αύξηση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα

-Διεύρυνση επιδόματος επίτευξής στόχων

-Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια

-Αύξηση 20% αποζημίωσης νυχτερινών των ένστολών

-κίνητρο προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές

-Μια δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ

-Ενίσχυση επιδομάτων αναπηρίας ΕΠΚΑ

-Ενίσχυση στους ΑμεΑ δικαιούχων του επιδόματος ΟΠΕKA

-Ενίσχυσή 200 για ανασφάλιστους υπερήλικες

-Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους

Πρόκειται για 243 εκατομμύρια ευρώ το 2024 και 550 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

Μειώσεις φόρων με κόστος 900 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος των φορολογουμένων

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 1% από 1-1-2025

-κατάργηση τέλους επιτηδεύματος ελευθέρους επαγγελματίες

-Μονιμοποίηση επιστροφής ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο

-Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα

-Απαλλαγή ΦΠΑ για νέες κατασκευές

-Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας πάνω από 100 Mbps

-Απαλλαγή φόρους ασφαλίστρων για παιδιά έως 18 ετών

-Φοροαπαλλαγή επιχειρήσεων υπέρ νεών γονέων

-Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

-Κίνητρα για τη καινοτομία και τις συγχωνεύσεις

-Μείωση τον φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι από αύριο το πρωί οι Έλληνες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, αλλά έχουμε κι άλλα βήματα μπροστά που αυξάνουν το εισόδημα και βοηθού ν την κοινωνία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα». είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι ανακοινώσεις Πετραλιά

Ο Θάνος Πετραλιάς εξειδικεύοντας τα μέτρα είπε για όσα δοθούν τον Δεκέμβριο: "243 εκατομμύρια , αφορά 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά"

«Λόγω καλύτερη εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα υπάρξει κάτι καλύτερο σε σχέση με το 3% κι έτσι καταφέρνουμε να εφαρμόσουμε μέτρα για την ενίσχυση εισοδήματος του 2025», είπε μεταξύ άλλων.

Τα μέτρα του 2025:

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 1% , το 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και το 0,5% θα είναι από εργοδότες στον κλάδο υγείας για να μην επηρεαστούν οι συντάξεις

-Αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού, σταδιακά στα 950 ευρώ εώς τον Απρίλη του 2027

-Για την οριζόντια αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων: Κανόνας με τον οποίον αναπροσαρμόζονται όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Δηλαδή 100 ευρώ αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2027

-Αύξηση του κινήτρου επίτευξης στόχων

Δύο παρεμβάσεις για γιατρούς του ΕΣΥ:

-Από 200-600 ευρώ μηνιαίως για προσέλκυση γιατρών στην παραμεθόριο και σε περιφερειακά νοσοκομεία

-Ενίσχυση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, μέσω αποζημίωσης εφημεριών 22%, ανάλογα και με τη ζώνη και το βαθμό του ιατρού . Γενικά η αύξηση θα είναι από 100 για νεοδιοριζόμενους και μπορεί να φτάσει και τα 250 για διευθυντές.

-Αύξηση για τα νυχτερινά των ενστόλων, γύρω στα 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Θα λάβουν επίσης τις προαναφερόμενες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, άρα θα έχουν τρεις αυξήσεις.

Οι ανακοινώσεις Δήμα

Ο Χρίστος Δήμας από την πλευρά του ανέφερε ότι έχουμε καλύτερη εισπραξιμότητα των εσόδων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι μειώσεις φόρων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έρχονται:

-Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, 0,5 % από εισφορές εργαζομένων και 0,5% εισφορές εργοδοτών του κλάδου υγείας.

-Πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, κόστος στα 120 εκ. ευρώ. Παραμένει μόνο για νομικά πρόσωπα και υποκαταστήματα

-Μείωση 50% τεκμαρτού εισοδήματος για οικισμούς 500 κατοίκων , τώρα γίνεται για κοινότητες έως 1500 κατοίκους . Σημαντικό μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες της επαρχίας.

-Το κριτήριο του μέγιστου μισθού ήταν στην αρχή μεταφέρεται στο τέλος

-Αναπροσαρμογή προς τα πάνω του μέσου τζίρου των ΚΑΔ, άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου με βάση τα φορολογικά εισοδήματα του 2023

-Μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

-Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για τα κενά ακίνητα. Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως τέλος του 2025 για μετατροπή σε μακροχρόνια μίσθωση αρκεί να είναι τρία χρόνια κλειστά. Υπολογίζονται στα 600.000 ακίνητα.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

-Επεκτείνουμε το κομμάτι της Golden VisA για όσους επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις ποσό τουλάχιστον 250.000 και δημιουργούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας

Για τις εξοπλιστικές δαπάνες ανακοινώθηκε:

-1,65 ευρώ το 2025

-Για το 2026 άλλα 400 εκατομμύρια σε σχέση με το 2025

Σχετικές ειδήσεις