ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Στράτος Παραδιάς στο Newsbomb: Φορολογικά κίνητρα για επανένταξη των κλειστών κατοικιών στην αγορά

Με ιστορικής σημασίας μέτρα, η κυβέρνηση δίνει λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα, όπως τόνισε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ στο Newsbomb.gr - Οι φοροαπαλλαγές για τα κλειστά ακίνητα και η αύξηση της έκπτωσης για τα ασφαλισμένα κτίρια αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων και να ωφελήσουν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές

Στράτος Παραδιάς στο Newsbomb: Φορολογικά κίνητρα για επανένταξη των κλειστών κατοικιών στην αγορά
Eurokinissi
5'

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που ταλανίζει την κοινωνία μας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, βρίσκονται και δύο από τις βασικές προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ:

  • Η ιστορικής σημασίας φοροαπαλλαγή για νέες μισθώσεις κλειστών κατοικιών, και
  • ο διπλασιασμός της έκπτωσης των ασφαλίστρων για θεομηνίες στον ΕΝΦΙΑ.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν σημαντικές κινήσεις που αναμένεται να μεταμορφώσουν την αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και να προωθήσουν την ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων.

Διπλασιασμός της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα κτίρια - Τι σημαίνει για τους ιδιοκτήτες

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων: «Η ΠΟΜΙΔΑ δέχεται με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να σταθούν στο πλευρό της κοινωνίας με αυτήν την ιστορικής σημασίας εξαγγελία. «Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προωθήσει φορολογικά την επανένταξη των ανενεργών αστικών και ανακαινισμένων κατοικιών στην αγορά, αποτελεί όχι μόνο πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και ένα μέτρο που μπορεί να "ξεκλειδώσει" τα κλειστά ακίνητα, προσφέροντας στους ενοικιαστές προσιτή και ποιοτική στέγη», τόνισε.

«Είχαμε υποβάλει αυτήν την πρόταση επίσημα στην κυβέρνηση εδώ και περίπου έναν χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι η υλοποίησή της είναι η μόνη ουσιαστική λύση για την αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων. Η αποδοχή της από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη απόδειξη του ενδιαφέροντός της για το στεγαστικό ζήτημα, θέτοντας το κοινωνικό συμφέρον πάνω από δημοσιονομικούς ενδοιασμούς. Πρόκειται για μια γενναία κίνηση που θα φέρει αποτελέσματα προς όφελος ιδιοκτητών, ενοικιαστών και του Δημοσίου», υπογράμμισε ο Στράτος Παραδιάς.

«Η συνεργασία ιδιοκτητών και κυβέρνησης το κλειδί για λύση στο στεγαστικό»

Αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε την ανάγκη για άμεση και σωστή υλοποίηση από τους συναρμόδιους υπουργούς, χωρίς περιττά «κριτήρια» και εξαιρέσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τα θετικά αποτελέσματα. «Κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε όποιον κι αν ανήκει, πρέπει να βγει στην αγορά με την υποστήριξη αυτού του κινήτρου. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες καλούνται να ανταποκριθούν θετικά, προσφέροντας στην αγορά τα ακίνητά τους σε καλή κατάσταση και με λογικούς όρους, επωφελούμενοι από το κίνητρο και καλύπτοντας τις ανάγκες της κοινωνίας», σημείωσε.

Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ. Παραδιάς εξέφρασε την προσδοκία της ΠΟΜΙΔΑ για εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, τονίζοντας ότι αυτή η μορφή μίσθωσης έχει αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. «Η λήψη αυστηρών μέτρων που θα περιορίσουν ή θα εξαλείψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, θα μειώσει τα εισοδήματα των ιδιοκτητών και όσων ασχολούνται δορυφορικά με τη δραστηριότητα αυτή, πλήττοντας την τουριστική κίνηση και τα έσοδα του Δημοσίου, χωρίς να επιλύει το στεγαστικό ζήτημα», προειδοποίησε.

«Η ΠΟΜΙΔΑ παραμένει αφοσιωμένη στην προσπάθεια να εξορθολογιστούν οι φορολογικοί συντελεστές των ενοικίων, καθώς παραμένουν ένα διαρκές εμπόδιο για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», κατέληξε ο Στράτος Παραδιάς, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των μέτρων.

paradias.jpg

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Τα μέτρα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Έξι είναι τα μέτρα που αφορούν άμεσα του ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτά είναι τα εξής:

  1. Τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που ήταν κλειστά ή είχαν προσφερθεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο Πρωθυπουργός ρητά ανέφερε ότι κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί από την οργάνωσή μας.
  2. Αύξηση στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ (μείωση τουλάχιστον 25% ήταν το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ) στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι κατοικίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς τους.
  3. Πρόγραμμα ύψους 400 εκ. για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  4. Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  5. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.
  6. Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για χρονικούς και άλλους περιορισμούς στα υπάρχοντα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ. Δεν θα επιτρέπεται όμως η χορήγηση αριθμού μητρώου (ΑΜΑ) σε νέα ακίνητα στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Δείτε το χάρτη των 7 Διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων:
dimotika-diamerismata-athinas.jpg
5ο: ΒΔ. συνοικίες μέχρι Προμπονά. 4ο: Δ. συνοικίες (Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπόλια μέχρι Πατήσια) 6ο: Βόρειες κεντρικές συνοικίες (Πατήσια Κυψέλη) και τέλος. 3ο: ΝΔ. συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου) 7ο: ΒΑ. συνοικίες (Αμπελόκηποι, Ερυθρός, Πολύγωνο κ.λπ.) 1ο: Κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα). 2ο: ΝΑ. συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή