Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται και για ποιους παραμένει

Ο Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι έχουμε καλύτερη εισπραξιμότητα των εσόδων

Σε μια σειρά συνεντεύξεων θα αναλυθεί η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη εξ αυτών, ο Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι έχουμε καλύτερη εισπραξιμότητα των εσόδων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι μειώσεις φόρων.

Τόνισε πως θα πραγματοποιηθεί πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, κόστος στα 120 εκ. ευρώ και θα παραμένει μόνο για νομικά πρόσωπα και υποκαταστήματα.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

-Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, 0,5 % από εισφορές εργαζομένων και 0,5% εισφορές εργοδοτών του κλάδου υγείας.

-Πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, κόστος στα 120 εκ. ευρώ. Παραμένει μόνο για νομικά πρόσωπα και υποκαταστήματα

-Μείωση 50% τεκμαρτού εισοδήματος για οικισμούς 500 κατοίκων , τώρα γίνεται για κοινότητες έως 1500 κατοίκους . Σημαντικό μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες της επαρχίας.

-Το κριτήριο του μέγιστου μισθού ήταν στην αρχή μεταφέρεται στο τέλος

-Αναπροσαρμογή του μέσου τζίρου των ΚΑΔ, άρα μειώνεται το ποσό επιβολή επί του τζίρου

-Μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, κόστος στα 120 εκ. ευρώ. Παραμε΄νει μόνο για νομικά πρόσωπα και υποκαταστήματα