ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Ποταμιάνος στο Newsbomb: «Διερευνητικός ο περιορισμός Airbnb, θετικές οι φοροαπαλλαγές για ακίνητα»

Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ σχετικά με τα ακίνητα επιχείρησε να αναλύσει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος

Ποταμιάνος στο Newsbomb: «Διερευνητικός ο περιορισμός Airbnb, θετικές οι φοροαπαλλαγές για ακίνητα»
Intime news / Φωτογραφία αρχείου
4'

Το πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούν ενισχύσεις σε συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους, εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές ή θα ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους, έκτακτες εισοδηματικές ανάσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής στέγης.

Ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στις επιπτώσεις τους για την αγορά ακινήτων και την προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο Λευτέρης Ποταμιάνος εξήγησε ότι το πρώτο μέτρο αφορά τον περιορισμό των περιοχών που δραστηριοποιούνται έντονα το Airbnb. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να δει αν ο περιορισμός της προσβασιμότητας νέων ακινήτων σε αυτές τις περιοχές θα έχει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό το μέτρο φαίνεται πιο διερευνητικό και δεν αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών στην αγορά».

foititiko-stegastiko

Φοροαπαλλαγές για κλειστά ακίνητα: «Ένα θετικό βήμα»

Το δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τα κλειστά ακίνητα που θα επανέλθουν στην αγορά. «Η φοροαπαλλαγή τριών ετών για τον φόρο εισοδήματος είναι ένα εξαιρετικό μέτρο που ενδεχομένως θα ενθαρρύνει την αγορά ακινήτων. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά», δήλωσε ο κ. Ποταμιάνος.

Το πρόγραμμα «Το σπίτι μου»: «Τόνωση της ζήτησης αντί της προσφοράς»

Ο τρίτος άξονας αφορά το πρόγραμμα «Το σπίτι μου», το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μεσιτών Αττικής, προάγει την ιδιοκτησία αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της προσφοράς.

«Αν και το πρόγραμμα έχει θετικές προθέσεις, εστιάζει περισσότερο στη ζήτηση παρά στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα», κατέληξε ο Λευτέρης Ποταμιάνος.

potamianos.jpg

Ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Οι αλλαγές στα ακίνητα

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου που θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.

Airbnb

Αναφορικά με τα airbnb, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, απαγορεύονται στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο, ενώ στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

Την ίδια ώρα, εκείνοι που διαθέτουν σήμερα τα ακίνητα τους σε βραχυχρόνια μίσθωση θα έχουν τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος εφόσον μεταπηδήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Για παράδειγμα κάποιος που ελάμβανε 18.000 ευρώ ετησίως από την βραχυχρόνια μίσθωση πλήρωνε στην εφορία 3.900 ευρώ. Δηλαδή το καθαρό κέρδος χωρίς να υπολογισθούν τα έξοδα για καθαριότητα και κλινοσκεπάσματα περιορίζονται στα 14.100 ευρώ. Εφόσον το ακίνητο ενοικιασθεί έναντι 800 ευρώ το μήνα θα εισπράττει 9.600 ευρώ χωρίς να πληρώνει φόρο στην εφορία και να έχει επιπλέον έξοδα.

Σπίτι μου 2

Αλλαγές στο σχεδιασμό αλλά και στην χρηματοδότηση σχεδιάζεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Το νέο σχέδιο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 θα προβλέπει – σε σχέση με το αρχικό -, διευρυμένα ηλικιακά όρια για δικαιούχους από 30-50 ετών, καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι 40.000 ευρώ.

Φυσικές καταστροφές

Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται.

Αυτό θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή