Η «ακτινογραφία» των μέτρων της ΔΕΘ - Ο Γιάννης Χατζησαλάτας αναλύει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr αναλύει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μια δέσμη μέτρων που στοχεύει στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νέοι γονείς, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων για εργαζόμενους, άνεργους, ευάλωτους και οικογένειες με παιδιά.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες σχετικά με τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς ο Γιάννης Χατζησαλάτας ανέφερε: «Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2,2%-2,5%, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται αύξηση έως 100€ από τον Απρίλιο του 2025. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950€ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμβάλλοντας στην αύξηση του εισοδήματος περίπου 700.000 δημοσίων υπαλλήλων».

Αναφερόμενος στη στήριξη συνταξιούχων και ευάλωτων ομάδων ο οικονομικός σύμβουλος δήλωσε «ειδικά για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και συντάξεις έως 1.600€, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200€ τον Δεκέμβριο. Επίσης, θα υπάρξει οικονομική στήριξη για 220.000 ΑΜΕΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν μία επιπλέον δόση μέσα στον ίδιο μήνα».

Μείωση φορολογικών υποχρεώσεων και στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών

Η μεγάλη έκπληξη, του Πρωθυπουργού ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, αντί για 0,5% που προβλεπόταν στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι εργαζόμενοι θα δουν μια έμμεση αύξηση, που θα προκύψει από τις χαμηλότερες κρατήσεις, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η ελάφρυνση για τους εργοδότες. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μικτό μισθό 900 ευρώ σήμερα λαμβάνει 775,17 ευρώ, ενώ μετά την μείωση θα παίρνει 779,67 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο εργοδότης θα δίνει περίπου 4,5 ευρώ λιγότερες εισφορές σε σχέση με σήμερα.

«Ανακοινώθηκε επίσης η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με όφελος 325€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1%, παρέχοντας ανακούφιση σε εργαζόμενους και εργοδότες», ανέφερε ο κ. Χατζησαλάτας.

Προγράμματα στέγασης και οικογενειακή στήριξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, το οποίο πιθανώς θα αρχίσει να «τρέχει» μεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Μέσω της δεύτερης φάσης του προγράμματος θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα θα τρέχουν ακόμη δύο προγράμματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

«Το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2» θα επεκταθεί, καλύπτοντας και άτομα ηλικίας έως 50 ετών με μειωμένο επιτόκιο, ενώ νέοι γονείς θα λάβουν υποστήριξη με vouchers για παιδικούς σταθμούς και επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους», είπε ο Γιάννης Χατζησαλάτας.

Και πρόσθεσε: «Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση του εισοδήματος και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας».

Τέλος, σχολιάζοντας συνολικά τα μέτρα ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας είπε: «Οτιδήποτε δίνεται είναι ιερό, το ζήτημα είναι αν αρκούν και αν αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να είμαστε αισιόδοξοι. “Κρατάω μικρό καλάθι”».