Πετρέλαιο: Κατρακυλά η τιμή του στις διεθνείς αγορές - Νέα πτώση προβλέπουν μεγάλοι traders

Μείωση τιμών από τη Σαουδική Αραβία. 

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021 έχει υποχωρήσει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς να βλέπουν ότι θα υπάρξει συνέχεια στην πτωτική πορεία των τιμών.

Το Brent ανήλθε κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, με μια μικρή αύξηση κάτω του 1%, μετά από πτώση σχεδόν 10% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) ξεπέρασε τα 68 δολάρια.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών αποδίδεται στις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα, που απειλούν τη ζήτηση σε μια περίοδο υπερβάλλουσας προσφοράς.

Σε συνέδριο στην Ασία, σημαντικοί traders εξέφρασαν ανησυχίες για τη συνέχιση της πτώσης. Η Trafigura Group προέβλεψε ότι το Brent μπορεί σύντομα να φτάσει τα 60 δολάρια, ενώ η Gunvor Group εκτιμά ότι η προσφορά θα υπερβεί τη ζήτηση.

Παράλληλα, η Morgan Stanley μείωσε για δεύτερη φορά τις προβλέψεις της μέσα σε λίγες εβδομάδες, με τα στοιχήματα για αύξηση των τιμών να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι traders αναμένουν σημαντικές πληροφορίες αυτή την εβδομάδα, καθώς ΟΠΕΚ, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα δημοσιεύσουν μηνιαίες προβλέψεις.

Παρά τη σημερινή άνοδο, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει την τιμή του πετρελαίου που προμηθεύει στην Ασία τον επόμενο μήνα, λόγω αδύναμων προοπτικών ζήτησης.

Η Saudi Aramco μείωσε το premium για το Arab Light κατά 70 σεντς, στα 1,30 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλέον, αναμένονται καιρικές διαταραχές στον Κόλπο του Μεξικού, με ένα σύστημα καταιγίδας που μπορεί να εξελιχθεί σε τυφώνα και να επηρεάσει την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.