Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι – Τα προνόμια που αποκτούν

Ο Δημήτριος Σταμούλης, Αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε θετικά σχόλια για τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά επεσήμανε και κάποια αιτήματα που δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί

Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι – Τα προνόμια που αποκτούν
pexels
5'

Οι τρίτεκνοι και οι οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα αναδεικνύονται στους μεγάλους κερδισμένους των νέων μέτρων στήριξης της οικογένειας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Με στόχο την ενίσχυση των μεγάλων οικογενειών και την αύξηση της γεννητικότητας, τα μέτρα περιλαμβάνουν αυξήσεις σε επιδόματα, φορολογικά κίνητρα, καθώς και σημαντικές διευκολύνσεις για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ο Δημήτριος Σταμούλης, Αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε θετικά σχόλια για τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά επεσήμανε και κάποια αιτήματα που δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί.

«Η ανωτάτη ομοσπονδία πολυτέκνων εδώ και ενάμιση χρόνο υποστηρίζει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι κλιμακωτά και να υπάρχει αναλογικότητα με βάση τον αριθμό των παιδιών, ώστε να μην υπάρχουν διαχωρισμοί στις οικογένειες», ανέφερε αρχικά στο Newsbomb.gr

Τόνισε ότι η κλιμάκωση των κινήτρων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς όταν αυτά σταματούν, ο κόσμος δεν έχει κίνητρο να κάνει περισσότερα παιδιά. Επίσης, αναφέρθηκε σε αιτήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η επαναφορά των ελεύθερων μεταγραφών για τα παιδιά των πολυτέκνων και η καθιέρωση ειδικής κατηγορίας στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Παρά τις θετικές ανακοινώσεις, ο Δημήτρης Σταμούλης υπογράμμισε ότι υπάρχουν επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς κόστος για τον προϋπολογισμό, αλλά που μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί από την πολιτεία.

«Τα οικογενειακά επιδόματα είναι σίγουρα θετικά. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια αιτήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και δεν ακούσαμε», υπογράμμισε ο Δημήτρης Σταμούλης.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προσφέρουν σημαντικές διευκολύνσεις για τις μεγάλες οικογένειες, ειδικά για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ παράλληλα ενισχύουν τις παροχές για τους νέους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αιτήματα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν με δίκαιο και ουσιαστικό τρόπο, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των πολυμελών οικογενειών.

Αυξήσεις σε Επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον την αύξηση τριών επιδομάτων που παρέχονται από τον ΟΠΕΚΑ, τα οποία αφορούν:

  • Το επίδομα παιδιού, με στοχευμένες αυξήσεις που θα ευνοήσουν κυρίως τις χαμηλότερες κατηγορίες εισοδήματος.
  • Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, που θα ενισχύσει τη στήριξη των οικογενειών σε ανάγκη.
  • Το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο είχε ήδη αυξηθεί κατά 8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αυξήσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν χάσει τις παροχές λόγω αυξημένων εισοδημάτων. Οι αλλαγές στα επιδόματα θα γίνουν με αυστηρότερα και δικαιότερα κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι κατευθύνονται σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ η αναζήτηση εργασίας θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για τη λήψη των παροχών.

Στήριξη των τριτέκνων και πολυτέκνων

Σημαντικές αλλαγές αφορούν τους τρίτεκνους, καθώς πλέον δεν θα χάνουν την ιδιότητά τους με την ενηλικίωση των παιδιών τους. Αυτό θα διευκολύνει μεταξύ άλλων και τη στρατιωτική θητεία. Επιπλέον, τα προνόμια των τριτέκνων θα εναρμονιστούν με αυτά των πολυτέκνων, δίνοντας τη δυνατότητα για:

  • Προσλήψεις στο Δημόσιο,
  • Μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια,
  • Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε τη σημασία αυτών των μέτρων για την ενίσχυση των μεγάλων οικογενειών, επισημαίνοντας ότι αυτά θα στηρίξουν τις οικογένειες που προσπαθούν να ισορροπήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Φορολογικά κίνητρα και βοήθεια στους νέους γονείς

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που επιβραβεύουν τους εργαζομένους με πολυμελείς οικογένειες. Οι εργοδότες που προσφέρουν μπόνους έως και 5.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση θα απαλλάσσονται από φόρο, ενώ το ποσό θα προσαυξάνεται για κάθε επιπλέον παιδί.

Παράλληλα, τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς θα αυξηθούν σε 1.673, με κόστος 20 εκατ. ευρώ, και θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, προσφέροντας επιπλέον υποστήριξη σε γονείς με μικρά παιδιά.

Ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα στήριξης για τις οικογένειες, όπως:

- Κατάργηση του φόρου 15% για την ασφάλιση υγείας των παιδιών έως την ενηλικίωσή τους.

- Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες 30-35 ετών.

- Απλοποίηση των διαδικασιών εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Το Υπουργείο Οικογένειας θα ξεκινήσει σύντομα καμπάνια ενημέρωσης για τα θέματα γονιμότητας, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πολλά νέα ζευγάρια αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη γονιμότητα.

Τα έξι μέτρα για τρίτεκνους και νέους γονείς

  1. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  2. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  3. Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  4. Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  5. Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  6. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή