Δημόσιοι υπάλληλοι: Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αύξηση στους μισθούς τους

Δημόσιοι υπάλληλοι: Η κυβέρνηση έχει στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 - Έτσι, υπολογίζεται ότι οι μισθοί στο Δημόσιο θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατά 100 ευρώ
INTIME NEWS

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να ενισχύσει τα εισοδήματα περίπου 700.000 δημοσίων υπαλλήλων με έξι μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι σχεδόν ίδιος, με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Έτσι, προβλέπεται να συνδεθούν οι δύο ώστε να συμβαδίζουν στο εξής:

Αν δηλαδή την Πρωταπριλιά ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 40 ευρώ στα 870 ευρώ, θα αυξηθεί 20 ευρώ ο εισαγωγικός στο Δημόσιο για να τον «πιάσει».

Ανάλογες αυξήσεις θα γίνουν και στα επόμενα κλιμάκια ώστε να διατηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των υπαλλήλων με διαφορετικά χρόνια υπηρεσίας και διαφορετικούς βαθμούς.

Η κυβέρνηση πάντως έχει στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027. Έτσι, υπολογίζεται ότι οι μισθοί στο Δημόσιο θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατά 100 ευρώ.

Επίδομα επίτευξης στόχων

Το επίδομα επεκτείνεται σε όλο το Δημόσιο (ακόμη και περιφέρειες και δήμους ). Το επίδομα θα φτάνει το 15% του ετήσιου μισθού και θα μπορούν να το διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μέρος στην αξιολόγηση.

Νυχτερινή αποζημίωση ενστόλων

Η ωριαία αποζημίωση αυξάνεται από τα 2,77 ευρώ στα 3,33%, μια αύξηση δηλαδή 20%. Ανά υπηρεσία τα «νυχτερινά» ποικίλλουν από 10 έως 64 ώρες το μήνα. Ένας ένστολος με 64 ώρες υπολογίζεται ότι θα έχει μια αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές του της τάξης των 22 ευρώ (36 ευρώ μεικτά).

Οι ένστολοι ωφελούνται και από το μέτρο των οριζόντιων αυξήσεων.

Αυτοτελής φορολόγηση ιατρικών εφημεριών

Από το 2025 οι εφημερίες των γιατρών ( οι οποίες είναι αυξημένες κατά 20%) δεν θα προσαυξάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των γιατρών , αυξάνοντας και τους συντελεστές φορολόγησης αλλά θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 22%.

Ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το βαθμό του γιατρού το μηνιαίο όφελος ξεκινά από τα 100€ και μπορεί να φτάσει και στα 250€ , για παράδειγμα για έναν διευθυντή στην γ’ γεωγραφική ζώνη. Ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 40εκατ

Μείωση εισφορών

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα (μισή για τον εργαζόμενο μισή για τον εργοδότη από τον κλάδο υγείας) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί).