Ποια επιδόματα αυξάνονται μετά τη ΔΕΘ - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μεταξύ άλλων αλλαγές και αυξήσεις σε επιδόματα

Τρία επιδόματα θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, η αύξηση των τριών επιδομάτων θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα.

Τα επιδόματα που θα αυξηθούν είναι τα εξής:

  • το επίδομα τέκνων
  • το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και
  • το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% το Δεκέμβριο του 2023.

Οι αυξήσεις θα είναι στοχευμένες και το βασικό, όπως αναφέρουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι τα πιο δίκαια κριτήρια χορήγησής τους. Στόχος ακόμη είναι οι δικαιούχοι να μην επαναπαύονται στα επιδόματα και να μπορούν να βρίσκουν εργασία.

Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξει αλλαγή στις κλίμακες σχετικά με το επίδομα τριτέκνων. Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν τους τριτέκνους, οι οποίοι δεν θα χάνουν την ιδιότητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, κάτι που εξασφαλίζει διευκολύνσεις πχ στην στρατιωτική θητεία.

Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, τις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τον κοινωνικό τουρισμό.

Οι αυξήσεις σε επιδόματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

  • Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος.
  • Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού. Αφορά περίπου 767.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Το κόστος είναι 7 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ. Αφορά περίπου 185.000 άτομα και το κόστος εκτιμάται σε 37 εκατ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.
  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Το κόστος εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 216 ευρώ τον μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 108 ευρώ τον μήνα, και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 54 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, ένα ζευγάρι με δύο τέκνα που λάμβανε επίδομα 432 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.