Συντάξεις: Η κρυφή μείωση έως 22% - Τι συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης

Η ακρίβεια εξανεμίζει τις μικρές αυξήσεις 2,5% για το 2025

Η Εφορία και οι κρατήσεις, μαζί με τη μεγάλη ακρίβεια, επιδεινώνουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, με τις συνολικές κρατήσεις στις συντάξεις να φτάνουν έως και το 22%, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Αυξήσεις μεταξύ 2,2% και 2,5% για το 2025 θα λάβουν περίπου 2 εκατ. συνταξιούχοι. Η αύξηση, όπως αναφέρουν Τα Νέα, θα δοθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, που αναμένεται να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί τον Οκτώβριο, με βάση την τελική πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, καθώς είναι τα δύο μεγέθη βάσει των οποίων καθορίζονται οι αυξήσεις των συντάξεων από το 2023 και μετά.

Πώς διαμορφώνονται οι κρατήσεις στις συντάξεις

Οι τέσσερις κρατήσεις που επιβάλλονται στις συντάξεις είναι οι εξής:

  • Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Διπλό και άδικο φόρο πληρώνουν 400.000 συνταξιούχοι μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία λόγω δημοσιονομικού κόστους τελικά δεν θα αναμορφωθεί.
  • Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη: Επί του αρχικού μεικτού ποσού κάθε σύνταξης εφαρμόζεται κράτηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Φόρος μισθωτών υπηρεσιών
  • Προσωπική διαφορά: Η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 παλαιούς συνταξιούχους να καρπωθούν μελλοντικά αυξήσεις μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.