Ποιοι και γιατί ανησυχούν για το «ακριβό» Ντουμπάι – Φούσκα η αγορά ακινήτων;

Το Ντουμπάι γνώρισε έναν ασταθή κύκλο άνθησης και κατάρρευσης στο παρελθόν, κυρίως κατά την περίοδο κρίσης 2008-2009, όταν η αγορά ακινήτων των Εμιράτων κατέρρευσε και πολλοί επενδυτές χρεοκόπησαν
Pixabay

Σε αναπτυξιακή χρονιά διατηρείται ο κλάδος ακινήτων στο Ντουμπάι, καθώς το 2024 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τα στοιχεία των πωλήσεων και την αξία των ακινήτων, σύμφωνα με τοπικές εταιρείες.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα, ειδικά στον χώρο πολυτελείας, ενισχύει τις τιμές όχι μόνο των κατοικιών, αλλά όλων των άλλων στην πόλη. Ετσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να αναδειχθούν ως ο κορυφαίος μαγνήτης πλούτου στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Για τον Hussain Sajwani, τον πρόεδρο του κολοσσού Damac του Ντουμπάι, αυτό σημαίνει τόσο καλά όσο και άσχημα νέα.

«Αυτό που με απασχολεί λίγο στο Ντουμπάι γίνεται μια ακριβή πόλη, και το έχω πει στο παρελθόν. Γιατί όποτε υπάρχει τόση ζήτηση, και ειδικά όταν έρχονται ταλαντούχοι άνθρωποι, δημιουργούν περισσότερη ζήτηση», ανέφερε ο Sajwani στο CNBC από το Ριάντ.

«Με βάση τις επικρατούσες συνθήκες η επιχείρηση θα αυξήσει τις τιμές και ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός, οπότε το Ντουμπάι θα είναι μια ακριβή πόλη», προσέθεσε ο Sajwani.

«Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν πάνω από 43.000 συναλλαγές ακινήτων αξίας περίπου 122,9 δισεκατομμυρίων AED, σημειώνοντας αύξηση 30% από το προηγούμενο έτος», σύμφωνα με την έκθεση της Damac που δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στην «ταχεία απορρόφηση του νέου αποθέματος». Περίπου το 80% των μονάδων που κατασκευάστηκαν από το 2022 έχουν ήδη πουληθεί, εκτιμά η έκθεση.

«Η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι πηγαίνει εξαιρετικά καλά και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να πάμε καλά, επειδή η ζήτηση από την Ευρώπη είναι εκπληκτική», δήλωσε ο Sajwani. «Όλοι θέλουν να πάνε στο Ντουμπάι, από τον ταξιτζή μέχρι τον σερβιτόρο και τον επιχειρηματία... Το Ντουμπάι τώρα προσελκύει πολλούς όχι μόνο πλούσιους, αλλά και πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους. Και αναπτύσσεται σε διαφορετικό επίπεδο από την προ-Covid εποχή», επεσήμανε.

Το Ντουμπάι γνώρισε έναν ασταθή κύκλο άνθησης και κατάρρευσης στο παρελθόν, κυρίως κατά την περίοδο κρίσης 2008-2009, όταν η αγορά ακινήτων των Εμιράτων κατέρρευσε και πολλοί επενδυτές χρεοκόπησαν. Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για έναν παρόμοιο κύκλο που επαναλήφθηκε, ο Sajwani εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σύστημα είναι διαφορετικό τώρα.

Και κατέληξε: «Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι ότι οι κανονισμοί που έφερε η κυβέρνηση του Ντουμπάι μετά το κραχ του ’09 ή του ’08 ήταν πολύ καλοί κανονισμοί. Πολύ, αυστηροί για τους προγραμματιστές, τους πελάτες και τον καθορισμό ζωνών», είπε. «Επομένως, αυτή η ρύθμιση βοηθάει — δεν μπορούν όλοι να έρθουν και να εισέλθουν στην αγορά και απλώς να ξεκινήσουν ένα έργο... Υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος και εποπτεία, επομένως τα χρήματα του πελάτη προστατεύονται και αυτό είναι που κάνει την αγορά πολύ αποτελεσματική».