Λειψυδρία: Το νερό θα γίνει ακριβότερο – Αυτός θα είναι ο νέος τρόπος τιμολόγησης στους καταναλωτές

Αλλάζουν όλα στη διαχείριση και την τιμολόγηση του νερού, με φόντο τη λειψυδρία και την αντιμετώπισή της.

Το πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και τη συνολική διαχείριση των υδάτων παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το νερό αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση των κοινωνιών, ενώ ανέλυσε τόσο τα έργα όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου και την Ανατολική Κρήτη, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια οι ποσότητες του νερού εμφανίστηκαν σημαντικά μειωμένες, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονα φαινόμενα λειψυδρίας τα προσεχή χρόνια, σε περίπτωση που δεν υπάρξει η ανάλογη λήψη δράσεων.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στη διαχείριση και την τιμολόγηση του νερού, με νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που προωθεί εντός του φθινοπώρου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έχουν φόντο τη λειψυδρία και την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε την Τετάρτη (11/9) την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), μέσω της οποίας θα αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης του νερού, που θα περιλαμβάνει κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση και πι θανή αύξηση των τιμολογίων.

Συγκεκριμένα, τα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, θα καθορίζονται από τον πάροχο και θα ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ωστόσο, δεν θα μπορούν να αυξάνονται περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση, ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ακόμα, θα προβλεφθεί η δημιουργία ειδικού τιμολογίου για συγκεκριμένους χρήστες όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες και η υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης τρεις φορές τον χρόνο.

Έρχονται 50 μεγάλες ΔΕΥΑ – Μια για κάθε νομό

Επίσης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», εντός του φθινοπώρου θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις συγχωνεύσεις των σημερινών 124 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης σε περίπου 50 μεγάλες ΔΕΥΑ που θα λειτουργούν από μία σε κάθε νομό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία, ο Σκυλακάκης είπε πως «σε αυτή τη φάση ζητάμε η κατανάλωση του νερού να γίνεται με μέτρο, όμως, εάν έχουμε μια νέα κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που θα περιορίζουν την κατανάλωση». Επιπλέον, έμφαση δίνεται στη δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλατώσεων, στην επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλώσιμου νερού για βιομηχανική χρήση και άρδευση και στην προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων.

Η πρώτη εναλλακτική λύση που εξετάζεται από την ΕΥΔΑΠ είναι η αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας, όπου καταλήγουν τα 3/4 των υδάτων που καταναλώνουμε, τα οποία υφίστανται επεξεργασία και απορρίπτονται στη θάλασσα. Τώρα, εξετάζεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των νερών της Ψυττάλειας, όπως και των Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του Θριασίου και της Μεταμόρφωσης, για βιομηχανική χρήση ή για αρδευτική χρήση στο παραλιακό μέτωπο.

Η λίμνη των Κρεμαστών

Σε ό,τι αφορά το εμβληματικό έργο της ενίσχυσης του ταμιευτήρα του Εύηνου και του Μόρνου με νερά της Λίμνης των Κρεμαστών, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, θα χωρίζεται σε δύο βασικές φάσεις, με το εκτιμώμενο κόστος της πρώτης φάσης φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ. Αρχικά, προβλέπεται η μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς, Κρικελοπόταμο και Καρπενησιώτη, στον Εύηνο.

Στη συνέχεια, η τρίτη και τελευταία φάση θα περιλαμβάνει το έργο της αντλησιοταμίευσης. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί μια σήραγγα που θα αντλεί νερά από τη λίμνη των Κρεμαστών και θα τα «ανεβάζει» σε ένα ύψος, ώστε να διευκολύνεται η βαρυτική μεταφορά τους στον Εύηνο. Η φάση της αντλησιοταμίευσης έχει ένα ενδεικτικό κόστος γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.

Οι νέες ΔΕΥΑ

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ, όπως ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης, είναι η ψήφιση εντός του 2024 νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις στο 44 των σημερινών 124 ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης της χώρας. Θα δημιουργηθούν περίπου 50 νέες μεγάλες ΔΕΥΑ που θα λειτουργούν μία σε κάθε νομό, κατά το πρότυπο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Οι συζητήσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι ήδη έντονες και οι προβληματισμοί μεγάλοι, καθώς δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που βλέπουν στο βάθος του σχεδίου «ιδιωτικά κεφάλαια στο αγαθό του νερού». Πάντως, ο Σκυλακάκης, χθες, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια καραμέλα, την οποία εξακολουθούν να πιπιλίζουν κάποιοι και η οποία καραμέλα ήλπιζα ότι θα έχει ξεφτίσει...».