Συντάξεις: «Βόμβα» για 50.000 συνταξιούχους - Άκυρο σε επαναυπολογισμούς

Απόφαση σταθμός απο ΣτΕ και διοικητικό Πρωτοδικείο για το ΕΤΑΑ

Συντάξεις: «Βόμβα» για 50.000 συνταξιούχους - Άκυρο σε επαναυπολογισμούς
4'

Άκυρους βγάζουν δεκάδες χιλιάδες επαναυπολογισμούς συντάξεων του ΕΤΑΑ δύο δικαστικές αποφάσεις, καθώς έγιναν με μικρότερες συντάξιμες αποδοχές από αυτές που είχαν οι συνταξιούχοι.

Η πρώτη απόφαση προέρχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία ακυρώνεται ο επαναυπολογισμός στις συντάξεις συμβολαιογράφων από το Ταμείο Νομικών. Το ΣτΕ με την 1228/2024 απόφαση του (Α' τμήμα 7μελές), που δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, ακυρώνει υπουργική του 2021 (την Φ. 11321/οικ 10772/382/9.3.2021 του υφυπουργού εργασίας Π. Τσακλόγλου) κατά το μέρος που ορίζει συντάξιμο μισθό για τον επαναυπολογισμό των συντάξεων των συμβολαιογράφων το ποσό των 1.232,09 ευρώ.

Με τις αποδοχές αυτές επανυπολογίστηκαν, όμως όλες οι συντάξεις του Ταμείου Νομικών, είτε οι συνταξιούχοι είχαν υψηλότερες αποδοχές από τα 1.232 ευρώ είτε σε μικρότερες. Σε όσους είχαν μικρότερες προέκυψαν αυξήσεις, αλλά όσοι κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές - όπως οι συμβολαιογράφοι - ο επαναυπολογισμός οδήγησε σε μικρότερη σύνταξη και σε προσωπική διαφορά που τους έκοψε και τις αυξήσεις του 2023 και του 2024.

Το πρωτοδικείο

Η δεύτερη απόφαση είναι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας ((Α7960/2024 - 4ο Τριμελές) με την οποία ακυρώνεται ο επαναυπολογισμός σύνταξης σε συνταξιούχο αυτοαπασχολούμενο μηχανικό του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς εδώ ελήφθησαν υπόψη μικρότερες συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της σύνταξης από τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης. Συγκεκριμένα ο νόμος 4387/2016 (νόμος «Κατρούγκαλου») αναφέρει ότι η σύνταξη από τον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Ωστόσο μετά τον νόμο εκδόθηκε η εγκύκλιος Φ.80000/οικ.9187/183/2018 από τον τότε υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, με την οποία ορίστηκε διαφορετικός υπολογισμός της σύνταξης από την Ειδική Προσαύξηση που ήταν ευνοϊκός για τους μισθωτούς μηχανικούς και δυσμενής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εγκύκλιος άλλαξε τον νόμο και όρισε ως βάση υπολογισμού της σύνταξης από την Ειδική Προσαύξηση τον συντάξιμο μισθό που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της κύριας ανταποδοτικής σύνταξης, αντί των αποδοχών που αναλογούν στις επιπλέον εισφορές. Ο τρόπος αυτός συνέφερε τους μισθωτούς μηχανικούς διότι είχαν υψηλότερες αποδοχές, αλλά ζημίωσε τους αυτοαπασχολούμενους γιατί σύνταξη από την Ειδική Προσαύξηση έβγαινε υψηλότερη αν λαμβανόταν υπόψη οι εισφορές που είχαν πληρώσει στον κλάδο αυτόν παρά από τον υπολογισμό που προέβλεψε η εγκύκλιος Πετρόπουλου και στηρίχθηκε στις συντάξιμες αποδοχές οι οποίες για τους αυτοαπασχολούμενους ήταν μικρότερες σε σχέση με τους έμμισθους.

Η απόφαση δικαιώνει συνταξιούχο του ΤΣΜΕΔΕ και ακυρώνει την Φ.90000/οικ.9187/183/2018 απόφαση, καθώς η σύνταξη που πήρε ο εν λόγω συνταξιούχος που αποχώρησ το 2018 υπολογίστηκε ως προς την Ειδική Προσαύξηση με μικρότερες αποδοχές από αυτές που αναλογούσαν στις εισφορές που είχε καταβάλει στον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης. Ο συνταξιούχος είχε καταβάλει 36 έτη και 11 μήνες εισφορές στον κλάδο κύριας σύνταξης και 33 έτη και 11 μήνες (παράλληλα) στον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης. Η σύνταξη που πήρε βγήκε στα 1.241 ευρώ (εθνική 384 ευρώ, ανταποδοτική 696,89 ευρώ και 158 ήταν προσωπική διαφορά), ενώ αν η Ειδική Προσαύξηση υπολογιζόταν με τις εισφορές που είχε καταβάλει για τα 33έτη και 11 μήνες στον κλάδο, η σύνταξη θα ήταν περίπου κατά 500 ευρώ υψηλότερη.

Οι δύο αποφάσεις ανοίγουν θέμα νέου επαναυπολογισμού συνολικά για περίπου 50.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΑ, δηλαδή για συνταξιούχους του ΤΣΕΜΕΔΕ, του Ταμείου Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Ταμείου Νομικών, και ήδη το θέμα απασχολεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις βελτιώνοντας όσες συντάξεις επαναυπολογίστηκαν με δυσμενέστερο τρόπο και διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τις συντάξεις όσων δεν θα έχουν μεταβολή. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν νομικοί κύκλοι στον «Ε.Τ», αν το υπουργείο προχωρήσει σε καθολικό επαναυπολογισμό μπορεί να προκύψουν και μειώσεις για πολλούς νέους συνταξιούχους, ιδίως από την κατηγορία των μισθωτών μηχανικών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει είτε να καταβληθεί μια νέα προσωπική διαφορά, είτε να προβλεφθεί ο συμφερότερος για τους συνταξιούχους υπολογισμός.

Πηγη: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή