Το θρίλερ με την πώληση της Commerzbank – Πώς ο Ιταλός μετρ των εξαγορών την έφερε στους Γερμανούς

Ήταν αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Ευρώπη και στα μεγάλα dealing rooms έπαιρναν και έδιναν οι φήμες για την πώληση ποσοστού της Commerzbank από το γερμανικό δημόσιο. Μετά από λίγη ώρα οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και το Βερολίνο ανοίγει το βιβλίο προσφορών και όλοι πιστεύουν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις.

Επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωνόταν σύντομα αφού η JPMorgan ανοίξει νέα καρτέλα και η Goldman Sachs, άρχισε να δέχεται παραγγελίες νωρίτερα εκείνο το απόγευμα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη συναλλαγή και ενημερώσεις μέσω email, ενώ όλες οι επενδυτές τράπεζες ενημέρωσαν τους πελάτες τους, όπως αναφέρει το Reuters. Οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία επειδή οι λεπτομέρειες της πώλησης ήταν ιδιωτικές.

Η έκπληξη ήρθε το πρωί της Τετάρτης, καθώς με μια σπάνια κίνηση, όλες οι μετοχές, αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ (771,3 εκατομμύρια δολάρια), είχαν πάει σε έναν αγοραστή και η Goldman δεν συμμετείχε πλέον στην πώληση.

Η ιταλική UniCredit ανοίγει νέα καρτέλα, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντρέα Ορσέλ και αποκτά ολόκληρο το μερίδιο του 4,5% στη γερμανική τράπεζα, βάζοντας στην άκρη τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον η νούμερο δύο ιταλική τράπεζα είχε επίσης αγοράσει αθόρυβα άλλο ένα 4,5% από την αγορά, καθιστώντας την UniCredit έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους και ανοίγοντας την πόρτα σε μια πιθανή συμφωνία με την Commerzbank, η οποία είχε σπεύσει στην Goldman ως συμβούλου άμυνας.

Ο αιφνιδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης

Ορισμένοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι εξεπλάγην από την κίνηση της UniCredit. Αλλά εδώ και χρόνια η ιταλική τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια και κατέχει ήδη τη γερμανική HVB, οπότε επιθυμούσε την Commerzbank όταν θα της δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία. Από την άλλη οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τάσσονται το τελευταίο διάστημα υπέρ της ενοποίηση στον κλάδο, σε έναν τομέα που μαστίζεται από χαμηλή κερδοφορία.

Η ανακοίνωση από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να πουλήσει μέρος της συμμετοχής του στην στην εποχή της κρίσης φαίνεται να έδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit αυτό που περίμενε. Ο Αντρέα Ορσέλ θεωρείται μετρ των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η μελετημένη κίνηση

«Η κίνηση της UniCredit να ήταν μελετημένη και συντονισμένη», δήλωσε ο Μαρκ Kέλι, CEO της MKP Advisors.

Η UniCredit κατέβαλε ασφάλιστρο 4,8% στην τιμή κλεισίματος την Τρίτη, ξοδεύοντας περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Η JPMorgan ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί την καλύτερη προσφορά προς όφελος μιας δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, η Goldman, η άλλη εταιρεία που είχε το book building στην πώληση, έπρεπε να αποχωρήσει από τη συναλλαγή λόγω της πιθανής σύγκρουσης, όπως ανέφερε άτομο στο Reuters και πλέον ο αμερικανικός οίκος επικεφαλής της άμυνας της Commerzbank.

Καθώς τα νέα κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, ο Αντρέα Ορσέλ προσέγγισε τη διοίκηση της Commerzbank με σκοπό να διερευνήσει πιθανές συζητήσεις για συγχώνευση, δήλωσε στο Reuters άλλη πηγή με γνώση της κατάστασης.

Η UniCredit δήλωσε ότι αναζητά έγκριση για να αγοράσει περισσότερο από το 9,9% της Commerzbank, εάν το επιθυμεί.

Η.... μπάλα στο γήπεδο της UniCredit

«Από εδώ και στο εξής η μπάλα είναι πολύ στο γήπεδο της UniCredit και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο αν θα προχωρήσει στην αύξηση του μεριδίου της στην Commerzbank πάνω από το 9,9%,» δήλωσε ο Filippo Alloatti, Επικεφαλής Οικονομικών της Federated Hermes.

Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί επίσης να εξετάζουν τις στρατηγικές επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank.

Η Commerzbank έχασε λίγο χρόνο. Συγκάλεσε βιαστικά μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε πώς να κρατήσει ανεξάρτητο τη γερμανική τράπεζα, διερευνώντας αμυντικές στρατηγικές για να αντισταθεί σε μια πιθανή προσφορά της UniCredit, είπε μια πηγή στο Reuters, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Η Γερμανία είναι πιθανό να σταματήσει τυχόν περαιτέρω πωλήσεις μετοχών μετά την απαγόρευση, δήλωσε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η τράπεζα και η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσουν τη νέα κατάσταση. Επίσης, οι συνδικαλιστές, φοβούμενοι τις μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας που θα προκύψουν, αντιτίθεται στην πώληση και ζητούν δεσμεύσεις από την γερμανική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις