Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%
Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%.
Όπως αναφέρεται :
Μειώσαμε το βασικό μας επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.
Το κάναμε αυτό επειδή ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά και εξελίσσεται όπως περιμέναμε.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να μειώσει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων - το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνει τη στάση της νομισματικής πολιτικής - κατά 25 μονάδες βάσης.
Όπως αναφέρθηκε, με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον σκόπιμο να γίνει ένα ακόμη βήμα για τη συγκράτηση του βαθμού περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν έρθει σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν και οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Οι επιτελείς βλέπουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, εν μέρει επειδή οι προηγούμενες απότομες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας θα πέσουν από τους ετήσιους ρυθμούς. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί προς τον στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι προβολές για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, το προσωπικό εξακολουθεί να αναμένει ταχεία μείωση του βασικού πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.
Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό. Ωστόσο, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας μετριάζονται και τα κέρδη αντισταθμίζουν εν μέρει τον αντίκτυπο των υψηλότερων μισθών στον πληθωρισμό.