Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ: Χρειάζονται παρεμβάσεις να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη παροχή νερού
Για το «καυτό» θέμα της διαχείρισης και τιμολόγησης του νερού για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες και για το οποίο έκανε παρέμβαση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και το τι ακριβώς αναμένεται να συμβεί από εδώ και πέρα κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου.
Συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ανέφερε αρχικά το εξής «Καταρχάς, να εξηγήσουμε στους ακροατές μας ότι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία παρίστατο και συμμετείχε επίσης και η ΕΥΔΑΠ, έγινε μία εκτενή αναφορά στα θέματα λειψυδρίας, όπου αυτά παρουσιάζονται και φυσικά το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την παρατεταμένη ανομβρία για την Αττική. Άρα λοιπόν, έγινε μία αναφορά για όλη την Ελλάδα και επικεντρωθήκαμε στο τέλος-αυτός ήταν και ο δικός μας ο ρόλος-στα θέματα που αφορούν την Αττική. Άρα, λοιπόν, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η Πολιτεία, η κυβέρνηση, αλλά και παρουσιάστηκαν και το σχέδιο που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ήδη και η ΕΥΔΑΠ όσον αφορά το Λεκανοπέδιο Αττικής».
Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Εκτός από την ΕΥΔΑΠ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, υπάρχουν άλλες 195 εταιρείες οι οποίες τροφοδοτούν μικρότερα ή μεγαλύτερα αστικά κέντρα με νερό. Είναι δηλαδή όλες αυτές οι επονομαζόμενες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες επιχειρήσεις και μόνο από το γεγονός ότι ακούτε ότι είναι τόσες πολλές, σημαίνει ότι είναι αρκετά μικρές και σε αρκετές των περιπτώσεων, όπως αποδεικνύεται από την πράξη, από τη ζωή δηλαδή, ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή μπορούν να ανταποκριθούν με πάρα πολλές δυσκολίες στο πολύ δύσκολο έργο της ομαλής υδροδότησης των πολιτών.
Άρα, λοιπόν το Υπουργείο αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία-νομίζω ότι θα υπάρξουν ακόμα πιο αναλυτικές ανακοινώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα-για να δοθούν κίνητρα και επίσης για να προχωρήσουν κάποιες συγχωνεύσεις εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες θα είναι ικανότεροι να κάνουν όλα τα έργα που απαιτούνται για να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τον τόσο πολύτιμο πόρο που είναι το πόσιμο νερό και φυσικά αυτό θα καταλήξει προς όφελος καταρχάς των καταναλωτών αλλά και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου».
Ενώ για την Κοινή Υπουργική απόφαση που επίκειται και την προανήγγειλε χθες ο κ. Σκυλακάκης, δήλωσε «Για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία πιο σωστή βάση, γιατί νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί και κάποιες παρανοήσεις.
Διότι, αυτή η υπουργική απόφαση κατ’ αρχάς είναι μία υποχρέωση που έχει η ελληνική πολιτεία με βάση το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου στην ουσία πρέπει να εκδώσει μια απόφαση η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο όλες αυτές οι εταιρείες που συζητάγαμε πριν ανά την επικράτεια λοιπόν, θα τιμολογούν τις υπηρεσίες τους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι όλα όσα αναγράφονται σε αυτή την υπουργική απόφαση δεν ισχύουν και σήμερα. Δηλαδή τι θέλω να πω με αυτό; Εμείς ας πούμε ως ΕΥΔΑΠ έχουμε και κλιμακωτά τιμολόγια ήδη από τη δεκαετία του ‘90. Και έχουμε και ειδικά τιμολόγια για κοινωνικές, για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Άρα, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι είναι πράγματα τα οποία όμως εξασφαλίζει ότι θα γίνονται σε όλη την Ελλάδα πια (…)».
Έπειτα, υπογράμμισε «(…) Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχει συσταθεί η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας, ακριβώς για να λειτουργεί εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών και να προστατεύει τα συμφέροντά τους. Διότι, το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή είναι προφανώς να έχει νερό και υπηρεσίες διαχείρισης αστικών λυμάτων σε πολύ οικονομικές τιμές, αλλά την ίδια στιγμή είναι το ίδιο σημαντικό να έχει αδιαλείπτως στη βρύση του πόσιμο νερό. Για να συμβεί όμως, αυτό πρέπει να γίνουν έργα, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, πρέπει να γίνεται ορθή συντήρηση των δικτύων. Όλα αυτά λοιπόν, τα συνεκτιμά η ρυθμιστική αρχή και όταν με το καλό εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο θα έρχεται σε μια συνομιλία με την κάθε εταιρεία ύδρευσης και ανάλογα με τα τοπικά ζητήματα που προκύπτουν ή που πρέπει να αντιμετωπιστούν, θα βγαίνει και η ανάλογη τιμολογιακή πολιτική (…)».
Τέλος, ο κ. Στεργίου σημείωσε «(…) Οι παρεμβάσεις που γίνονται ή που μπορούν να γίνουν προκειμένου να διασφαλίσουμε σε βάθος χρόνου την αδιάλειπτη παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού, θέλουν χρόνο. Δεν είναι παρεμβάσεις οι οποίες για παράδειγμα σκοτεινιάζει και ανοίγουμε το φως πατώντας ένα διακόπτη. Δεν είναι δηλαδή πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και αν κάτι μάθαμε από τις προηγούμενες κρίσεις ξηρασίας-διότι και στο παρελθόν είχαμε κρίσεις ξηρασίας και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση-είναι ακριβώς αυτό. Ότι τέτοια έργα, έργα μακράς πνοής δηλαδή, απαιτούν χρόνο, απαιτούν σωστό σχεδιασμό και γρήγορη υλοποίηση. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει και μία ενημερωτική καμπάνια προς το καταναλωτικό κοινό, διότι, θέλουμε,-ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα-να έχουμε στη διάθεσή μας-σαν πολίτες, σαν κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, μία ή και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα».
Όλη η συνέντευξη του κ. Στεργίου, Προέδρου της ΕΥΔΑΠ ακολουθεί παρακάτω: