Μέτρα στήριξης για την οικογένεια: 'Ερχονται αλλαγές στα επιδόματα - Αυξάνονται ποσά και δικαιούχοι

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τα εισοδηματικά κριτήρια αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για την στήριξη της οικογένειας.
Unsplash

Το νέο πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο τη στήριξη της οικογένειας παρουσιάστηκε αναλυτικά σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου από την κυβέρνηση.

Κεντρικό θέμα το δημογραφικό ζήτημα, η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και ησ τήριξη των εργαζόμενων γονιών, μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα τόνισε ότι η αναμόρφωση και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτος θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες.

«Στην επιπρόσθετη χρηματοδότηση, στις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, στον εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες και στην πιο δίκαιη κατανομή των πόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Επειτα από τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για τα επιδόματα , σύμφωνα με την ΕΡΤ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να «κλειδώσουν» τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η προετοιμασία που έχουν κάνει τα υπουργεία, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ δείχνει ότι ο στόχος είναι περίπου οι 8 στους 10 να έχουν ένα οικονομικό όφελος.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων, καθώς προωθούνται δύο σημαντικές αλλαγές:

  • Διευρύνονται συνολικά τα εισοδηματικά κριτήρια στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • Μπαίνει και αυτό το καινούργιο στοιχείο, δηλαδή εν μέρει να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του μισθού

Τι ανακοινώθηκε για τους τρίτεκνους

Αναλυτικότερα, σημαντικές αλλαγές που αφορούν στους τριτέκνους ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας , Σοφία Ζαχαράκη, καθώς πλέον δεν θα χάνουν την ιδιότητά τους με την ενηλικίωση των παιδιών τους.

Αυτό θα διευκολύνει μεταξύ άλλων και τη στρατιωτική θητεία. Επιπλέον, τα προνόμια των τριτέκνων θα εναρμονιστούν με αυτά των πολυτέκνων.

Έτσι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση στις προσλήψεις στο Δημόσιο, στις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και στη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Την πιστοποίηση οι τρίτεκνοι θα την λαμβάνουν μέσω αίτησης στο gov.gr.

Τα υπόλοιπα μέτρα:

-Ανοίγει Παρατηρητήριο για το δημογραφικό, συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

-Αυξάνονται τα ποσά και στα τρία επιδόματα, είπε και χαρακτήρισε «παγίδα φτώχειας», όταν κάποιος επιλέγει να παραμείνει στο επίδομα, ενώ του δίνεται ευκαιρία να δουλέψει

-Εισαγωγή του κριτηρίου απαλλαγής % εισοδήµατος από µισθωτή εργασία
(employment income disregard). Στην πράξη, διευρύνουµε τα εισοδηµατικά κριτήρια

-Εξορθολογισµός µέσω της εισαγωγής/ βελτίωσης περιουσιακών κριτηρίων

-Αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 250 ευρώ

-Αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια με κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων

-Ενοποιείται στο επίδομα παιδιού η δεύτερη με την Τρίτη κλίμακα

Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα παραπάνω, θα λαμβάνει 535 ευρώ αντί 432

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις έκτακτες επιχορηγήσεις από τον ΟΠΕΚΑ για γονείς, συνταξιούχους και για τα αναπηρικά επιδόματα.

-Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα: 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του
ΕΕΕ θα λάβουν 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό

-Επίδομα Πιαδιού: 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόµατος παιδιού θα λάβουν µια επιπλέον µηνιαία δόση

-Ανασφάλιστοι Υπερήλικες: 34.000 δικαιούχοι
του επιδόµατος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 €

-Αναπηρικά επιδόματα: 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών
επιδοµάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 €

Τι αλλάζει στα επιδόματα

-Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα από 216€ σε 250€ και η
προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54€ σε 75€ ενώ αυξάνονται αναλόγως τα
εισοδηµατικά όρια, αλλά µε στοχευµένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και
καταθέσεων

-Αυξάνεται το Επίδοµα Στέγασης από τα 70€ σε 125€ και 75€ αναλόγως της
εισοδηµατικής κλίµακας αλλά µε στοχευµένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και
καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

-Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηµατική κλίµακα του Επιδόµατος Παιδιού σε µια, και έτσι αυξάνεται το Επίδοµα Παιδιού της 3ης εισοδηµατικής κλίµακας από τα 28€ ανά παιδί σε 45€ ανά παιδί και 90€ για τρίτο παιδί και κάθε επόµενο.

- 1η κλίµακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί µε τη νέα κλίµακα του Ελαχίστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος σε 75€ και περαιτέρω σε 150€ για το τρίτο παιδί και τα επόµενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήµερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι
σε σχέση µε τα άλλα επιδόµατα.

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Σειρά έλαβε η κα Νίκη Κεραμέως η οποία έκανε λόγο για :

-Οριζόντια αύξηση συντάξεων από 1-1-2025, που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο

-Έκτακτη ενίσχυσης συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

-Αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο

-Μειώνονται από 1-1-2025 κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, 0,5% των εργαζομένων και 0,5% των εργοδοτών από τον κλάδο υγείας

-Αναμόρφωση επιδόματος ανεργίας σε τρεις άξονες: πιο δίκαιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανέργου, ψηλότερο τους πρώτους μήνες και τρίτον να τον παρακινήσει για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας

Θα στηρίζει τους ανέργους τον κρίσιμο χρόνο και θα τους παρακινεί για επανένταξη στην αγορά εργασίας

-Κίνητρα σε επιχειρήσεις για νέους γονείς

-Αυξάνονται από 1-1-2025, από 2,2-2,5% οι συντάξεις

Δείτε όλα τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας

μέτρα υπουργείου Εργασίας

«Θα εστιάσουμε σε νέους, μητέρες, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχους», κατέληξε η κα Κεραμέως.

«500.000 θέσεις εργασίας, ο αριθμός μιλάει από μόνος του», τόνισε από την πλευρά του για τους κυβερνητικούς στόχους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Βοηθούμενη αναπαραγωγή

Για τη βοηθούμενη αναπαραγωγή μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

"Το νέο διάστημα θα ανακοινώσουμε τα κριτήρια που θα οδηγήσει στην κοινή υπουργική απόφαση", είπε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων, την Πέμπτη (12/09/2024) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας και την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας απευθύνεται σε γυναίκες 30-35 ετών και αφορά τη μέτρηση μιας ορμόνης, η οποία συσχετίζεται με τον αριθμό των ωοθυλακίων στις γυναίκες. «Η μέτρηση της Αντιμυλλερίου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ώστε να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση. Η κυρία Αγαπηδάκη σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορούν την αναπαραγωγική υγεία, αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

Το επόμενο διάστημα, ο ΕΟΠΥΥ θα ανακοινώσει τα κριτήρια και θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία, ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για τη διενέργεια αυτής της εξέτασης».