Νέα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας

Νέα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Unsplash
5'

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε πακέτο 14 + 2 μέτρων ενίσχυσης των οικογενειών με αύξηση επιδομάτων και νέες παροχές.

Τα νέα μόνιμα μέτρα

Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Αυξάνεται το επίδομα στέγασης

Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας. Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Αναγνωρίζεται δια βίου η τριτεκνική ιδιότητα σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες.

Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους

Αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

Θα εφαρμοστούν πανελλαδικά οι Νταντάδες της Γειτονιάς

Θα εφαρμοστεί πανελλαδικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και προβλέπει ποσό του voucher:

Σε 500 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
Σε 300 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της παρούσας Πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.
7. Θα αυξηθούν κατά 20.000 οι επιδοτούμενες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς.

Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό.

Προβλέπεται φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς

Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή.

Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους του.

Καταργείται άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών. Δαπάνη: 17 εκ. ευρώ.

Παρέχεται Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30 – 35 ετών

Με το μέτρο αυτό καλύπτεται μία βασική εξέταση γονιμότητας των νέων γυναικών ώστε να διαπιστώσουν τη δυνατότητα γονιμότητας σε πρώιμο στάδιο, που θα τους οδηγούσε σε άλλη περίπτωση σε δυσκολία απόκτησης παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Διαμορφώνεται Πρόγραμμα Πρώιμης παρέμβασης – Συμβουλευτική για οικογένειες

Με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Πρώιμη Παρέμβαση». Θα αφορά γονείς και παιδιά από 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δημιουργείται πλατφόρμα Αll-about-myChild (νέο διαδικτυακό εργαλείο για τους γονείς και τα παιδιά)

Στο gov.gr θα προστεθεί ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για τις οικογένειες. Το «all-about-myChild» θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κτλ. Επιπλέον χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης όπως πχ που μπορεί να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

Δημιουργείται Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα συνοδεύεται από τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου που θα ελέγχει την υλοποίηση και την προσαρμογή των πολιτικών στα επιμέρους δεδομένα της κάθε περιοχής.

Εθνική καμπάνια για ανάδειξη της αξίας του παιδιού

Παράλληλα με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο σύντομα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τρέξει και μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης

Οι οικογένειες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό

Οι οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση (70 εκατ. ευρώ)

34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ και 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ (37 εκατ. ευρώ)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή