Φρενίτιδα για χρυσό – Εκτοξεύεται η τιμή του

Ο χρυσός έχει ανοδική πορεία από την αρχή του έτους, υποστηριζόμενη από την πορεία της Fed προς τη νομισματική χαλάρωση

Φρενίτιδα για χρυσό – Εκτοξεύεται η τιμή του
Unsplash
2'

Νέα ρεκόρ κατακτά ο χρυσός, η τιμή του οποίου οδεύει σε εβδομαδιαία άνοδο 3%. Μετά την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εκτιμήσεις για ανάλογη κίνηση από την Fed το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τη στιγμή που το δολάριο υποχωρεί.

Ο χρυσός έχει ανοδική πορεία από την αρχή του έτους, υποστηριζόμενη από την πορεία της Fed προς τη νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και η ισχυρή ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία βοήθησαν το χρυσό να αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να αυξάνεται διαρκώς.

Οι αναλυτές σταθμίζουν επίσης δύο σημεία δεδομένων των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, τα οποία έδειξαν αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και ελαφρά άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού τον Αύγουστο, αν και οι κατηγορίες που τροφοδοτούν τον δείκτη πληθωρισμού της Fed ήταν στάσιμες.

«Τα στοιχεία του PPI έχουν αφήσει κάποιο περιθώριο στη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο πιο επιθετικών περικοπών στο μέλλον», δήλωσε ο Jun Rong Yeap, υπεύθυνος στρατηγικής της αγοράς στην IG Asia Pte. «Η ώθηση σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ ενισχύει την ευρύτερη ανοδική τάση για το κίτρινο μέταλλο.», προσέθεσε.
Οι επενδυτές που κλείνουν τα πτωτικά στοιχήματα για τον χρυσό μπορεί επίσης να συνέβαλαν στην άνοδο του μετάλλου. Οι ακαθάριστες θέσεις short των διαχειριστών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

«Ο χρυσός χρησιμοποιείται περισσότερο ως αντιστάθμιση στο χαρτοφυλάκιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone Group Ltd. Σύμφωνα με τον ίδιο η αδύναμη έκθεση για την αγορά εργασίας της Πέμπτης αποτελεί ένδειξη ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να βλέπουν τον χρυσό ως ένα μέρος για να επενδύουν τα χρήματά τους, σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση, κάτι που θα ενίσχυε περαιτέρω τις τιμές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή