Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ 

Οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εξαρτώνται από τη μελλοντική πορεία της οικονομίας

Η μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ δεν επηρεάζει μόνο τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, απλούστατα επειδή οι αποταμιευτές θα μπορούσαν επίσης να επωμιστούν λιγότερους τόκους.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% για να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού 2%. Οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εξαρτώνται από τη μελλοντική πορεία της οικονομίας.

Η μείωση στο βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές που έχουν βάλει τα χρήματά τους σε λογαριασμό ταμιευτηρίου για αποταμίευση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κίνηση της Πέμπτης να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς για δεύτερη φορά φέτος «αποφασίστηκε ομόφωνα» - σε αντίθεση με την προηγούμενη μείωση τον Ιούνιο, όταν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλζμαν διαφώνησε.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μειώνουν τώρα τα επιτόκια ως απάντηση στις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη πληθωριστική έξαρση έχει εξασθενήσει, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times, να αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενη στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία «μας παρηγορούν στην πεποίθησή μας ότι οδεύουμε προς τον στόχο μας».

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο σε χαμηλό τριετίας, στο 2,2%, από 2,6% τον Ιούλιο. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και την Ιταλία έχει επίσης αυξήσει τις ανησυχίες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται μετά από μια σύντομη περίοδο ανάπτυξης νωρίτερα φέτος.

Η Λαγκάρντ επισήμανε ότι αναμένονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, αλλά υποβάθμισε την πιθανότητα μιας τέτοιας μείωσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι υπάρχει ένα «σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» μέχρι τότε και, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ «δεν εξετάζει έναν μόνο δείκτη».

Τι σημαίνει βασικό επιτόκιο;

Τα βασικά επιτόκια είναι τα επιτόκια που ορίζει η αρμόδια κεντρική τράπεζα με τα οποία οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να αποκτήσουν ή να επενδύσουν χρήματα από μια κεντρική τράπεζα. Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων.

Η ΕΚΤ ορίζει τρία από αυτά ως εξής:

-επιτόκιο καταθέσεων,

-επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης και

-οριακό επιτόκιο αναχρηματοδότησης

Το επιτόκιο καταθέσεων είναι σημαντικό για τους αποταμιευτές. Οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ με το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης. Το μέγιστο επιτόκιο αναχρηματοδότησης χρησιμοποιείται από τις εμπορικές τράπεζες για τη συγκέντρωση χρημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πρωταρχικός στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να εξασφαλίσουν ένα σταθερό επίπεδο τιμών με χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε στόχο πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Προκειμένου να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε έναν καθορισμένο στόχο, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα βασικά επιτόκια («περιοριστική νομισματική πολιτική») ή να τα μειώσει («επεκτατική νομισματική πολιτική»).

Τι σημαίνει η μείωση για τον τρεχούμενο και καθορισμένο καταθετικό μου λογαριασμό;

Όποιος έχει επενδύσει τα χρήματά του σε λογαριασμό καταθέσεων τρέχουσας ή καθορισμένης διάρκειας έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλά επιτόκια αποταμίευσης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Και εξακολουθούν να υπάρχουν καλές προσφορές, αν και λιγότερες από πριν: ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα μεταβίβασαν απευθείας στους πελάτες τους το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ύψους 3,75%. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τώρα, γιατί μετά την απόφαση για το επιτόκιο, οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τόση απόδοση στα επενδεδυμένα χρήματά τους. Το επιτόκιο αποταμίευσης μειώνεται στο 3,5%.

Πολλές τράπεζες έχουν ήδη συνυπολογίσει την τρέχουσα περικοπή στους υπολογισμούς τους, καθώς και την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Γι' αυτό οι συνθήκες έχουν ήδη επιδεινωθεί σε πολλά σημεία.