Ετοιμο για όλα το αφεντικό της UniCredit – Στα ύψη τα στοιχήματα για εξαγορά της Commerzbank

Οι μετοχές της ιταλικής τράπεζας κινούνται ανοδικά, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη των μετόχων για την εξαγορά της Commerzbank

Ορισμένοι από τους βασικούς μετόχους της UniCredit υποστηρίζουν την πλήρη εξαγορά της γερμανικής ανταγωνιστικής Commerzbank, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προσθέσει αξία για τους μετόχους.

Μια οριστική εξαγορά έχει στρατηγική λογική επειδή η UniCredit είναι ήδη παρούσα στη Γερμανία και θα γίνει ο κορυφαίος δανειστής της χώρας μέσω μιας συμφωνίας, σύμφωνα με δύο επενδυτές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν.

Και οι δύο δίνουν τα εύσημα στον διευθύνοντα σύμβουλο Αντρέα Ορσέλ για την οικοδόμηση ενός μεριδίου στην Commerzbank με τρόπο που έχει πολύ λίγους αρνητικούς κινδύνους. Ενώ ο Orcel έχει συχνά μιλήσει στους μετόχους για πιθανές εξαγορές, εκείνοι είπαν ότι δεν έβλεπαν μια τέτοια κίνηση άμεσα.

Η UniCredit σόκαρε τις αγορές αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτοντας ότι είχε δημιουργήσει μερίδιο 9% στη γερμανική τράπεζα και εξετάζει την πλήρη εξαγορά ως μία επιλογή. Η κίνηση, μια εβδομάδα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει την υπόλοιπη συμμετοχή της στον δανειστή, αιφνιδίασε το Βερολίνο και ώθησε την Commerzbank να προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Οι μετοχές της ιταλικής τράπεζας κινούνται ανοδικά, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη των μετόχων για την εξαγορά της Commerzbank. Από τον Ιούνιο, περίπου το 75% των μετόχων της UniCredit είναι θεσμικοί επενδυτές όπως η BlackRock, το 13% κατέχουν μικροεπενδυτές και το 6% κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οι μέτοχοι της UniCredit ανέφεραν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Ορσέλ κατάφερε να χτίσει το μερίδιο γρήγορα και αθόρυβα, του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συνομιλίες με όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ παραμένει ευέλικτος εάν αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν αμέσως σε συμφωνίες.

Οι δύο τράπεζες αλληλοσυμπληρώνονται, οπότε μια συνένωση δυνάμεων θα δημιουργούσε αποταμιεύσεις, υψηλότερες αποδόσεις και κορυφαία παρουσία στη γερμανική αγορά, ανέφεραν οι δύο μέτοχοι στο Bloomberg.

Eπίσης εάν επιτευχθεί το deal η UniCredit θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας μεγάλης τράπεζας στην Πολωνία, μια περιοχή που επιδιώκει να αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα.

Ένας από τους μετόχους, με ποσοστό άνω του 2% στη UniCredit, είναι πεπεισμένος ότι μια συγχώνευση δεν θα επηρεάσει τη μερισματική πολιτική της UniCredit, αναμένοντας ότι ένας συνδυασμός θα γινόταν με ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων και μετρητών. Ο επενδυτής θα θεωρεί ένα premium 35% στην αξία της μετοχής της Commerzbank πριν από την ανακοίνωση ως δίκαιο σε μια πλήρη εξαγορά.

Μια υποθετική εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τραπεζικό κολοσσό 78 δισεκατομμυρίων ευρώ και να δώσει στην τελευταία 10% ώθηση στα κέρδη ανά μετοχή, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του ενεργητικού της.

Οι επενδυτές ομολόγων αρχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η το αφεντικό της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ μπορεί να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της Commerzbank. Μάλιστα το κόστος δανεισμού των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών συγκλίνουν, στοιχείο που καταδεικνύει πως οι αγορές στοιχηματίζουν πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.