ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» σε 50.371 επιχειρήσεις για τα POS

Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού με τον συνεργάτη τους

ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» σε 50.371 επιχειρήσεις για τα POS
̧�졠POS (Eurokinissi/ �Ꜧ
Eurokinissi
2'

Στην αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS που διαθέτουν, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι:

  • Η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.

Ραντεβού

Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού με τον συνεργάτη τους που κατασκευάζει ή υποστηρίζει τεχνικά το εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP) που χρησιμοποιούν για τη διασύνδεση των POS τους με το ERP, το οποίο συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό τους (ΦΗΜ) ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία:

  • Υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών τους συστημάτων με τις συσκευές POS υφίσταται για τη διενέργεια λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων:
  • που έχουν υποχρέωση χρήσης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ή κάνουν χρήση αυτών,
  • που έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ, ωστόσο επέλεξαν να διενεργούν τις συγκεκριμένες συναλλαγές με τη χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Εκδοσης Στοιχείων.
  • Επιχείρηση που διενεργεί λιανικές συναλλαγές για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ΦΗΜ σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΠΟΛ. 1002/2014) και δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ δεν έχει τη σχετική υποχρέωση διασύνδεσης για τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Αντίθετα, στην περίπτωση που για τις συναλλαγές λιανικής που διενεργεί υπάρχει υποχρέωση ΦΗΜ, η επιχείρηση έχει υποχρέωση διασύνδεσης του συνόλου των τερματικών POS που διαθέτει με τον/τους ΦΗΜ που χρησιμοποιεί.
  • Επιχείρηση που διενεργεί αποκλειστικά χονδρικές συναλλαγές ΔΕΝ έχει υποχρέωση να διασυνδέσει τα τερματικά POS που διαθέτει με το ταμειακό της σύστημα.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή