«Σπίτι μου»: Οι όροι και τα κριτήρια για αγορά κατοικίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Το δάνειο που θα μπορεί να πάρει ο κάθε δικαιούχος θα φτάνει τις 190.000 ευρώ

Από τον Ιανουάριο ανοίγει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο φιλοδοξεί να δώσει σε περίπου 20.000 δικαιούχους το δικαίωμα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι μέχρι 150 τ.μ. με επιδοτούμενο δάνειο και με μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο από 2% και εντελώς άτοκα για πολύτεκνες οικογένειες.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, στο οποίο θα προστεθούν και 1,1 δισ. τραπεζικά κεφάλαια, φτάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στα 2,14 δισ. ευρώ.

Ποιοι και πώς μπορούν να πάρουν δάνειο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το δάνειο που θα μπορεί να πάρει ο κάθε δικαιούχος θα φτάνει τις 190.000 ευρώ. Το τελικό επιτόκιο του δανείου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με τις εμπορικές τράπεζες. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εκτίμησε ότι για το σύνολο του δανείου το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω από το 2%. Στο «Σπίτι μου ΙΙ» υπάρχει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, για τις οποίες τα δάνεια από το πρόγραμμα θα είναι εντελώς άτοκα.

Με τα δάνεια του «Σπίτι μου ΙΙ» θα μπορούν να αγοραστούν κατοικίες μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα, που έχουν χτιστεί έως και το 2007. Το ανώτατο ύψος του δανείου θα φτάνει τις 190.000 ευρώ και θα καλύπτει το 90% για τιμή συμβολαίου με διάρκεια από 3 έως και 30 χρόνια. Η αξία του ακινήτου θα πρέπει να είναι έως 250.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι πριν από την οριστικοποίηση του ποσού του προγράμματος προηγήθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα, στέλνοντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Τελικά, όμως, πείστηκαν ότι θα καλύψει ανάγκες και δέχθηκαν τη μίνι αναθεώρηση, εγκρίνοντας τη χρήση 1,3 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Στη δεύτερη συνέχεια του προγράμματος «Σπίτι μου», από το οποίο έχουν επωφεληθεί ήδη 10.000 οικογένειες, θεσμοθετήθηκε και η διεύρυνση των ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι μέλη οικογενειών από 25 έως και 50 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εως 20.000 ευρώ για άγαμους
  • Έως 28.000 ευρώ για τα ζευγάρια και επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Στις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι οι 30.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί
  • Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» οι ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα φτάσουν τους 30.000.