Σπίτι μου 2: Οι όροι και τα κριτήρια - Πότε ανοίγει το πρόγραμμα
Τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», που θα δώσει σε περίπου 20.000 ωφελούμενους το δικαίωμα να αποκτήσουν σπίτι μέχρι και 150 τ.μ. με επιδοτούμενο δάνειο με μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο από 2% και εντελώς άτοκα για πολύτεκνες οικογένειες.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, στο οποίο θα προστεθούν και 1,1 δισ. τραπεζικά κεφάλαια, φτάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στα 2,14 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά
Το δάνειο που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα φτάνει έως τις 190.000 ευρώ ενώ το τελικό επιτόκιο του δανείου θα διαμορφωθεί μετά από διαβούλευση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με τις εμπορικές τράπεζες. Όπως εκτιμά ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης για το σύνολο του δανείου το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω από το 2%. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα υπάρχει και ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, για τις οποίες τα δάνεια από το πρόγραμμα θα είναι εντελώς άτοκα.
Με τα δάνεια του προγράμματος θα μπορούν να αγοραστούν κατοικίες μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα, που έχουν χτιστεί έως και το 2007. Το ανώτατο ύψος του δανείου θα φτάνει τις 190.000 ευρώ και θα καλύπτει το 90% για τιμή συμβολαίου με διάρκεια από 3 έως και 30 χρόνια. Η αξία του ακινήτου θα πρέπει να είναι έως 250.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι πριν από την οριστικοποίηση του ποσού του προγράμματος προηγήθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα, στέλνοντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Τελικά, όμως, πείστηκαν ότι θα καλύψει ανάγκες και δέχθηκαν τη μίνι αναθεώρηση, εγκρίνοντας τη χρήση 1,3 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κριτήρια
Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», από το οποίο έχουν επωφεληθεί ήδη 10.000 οικογένειες, θεσμοθετήθηκε και η διεύρυνση των ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι μέλη οικογενειών από 25 έως και 50 ετών.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά διαμορφώνονται ως εξής:
- Εως 20.000 ευρώ για άγαμους
- Εως 28.000 ευρώ για τα ζευγάρια και επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί
- Στις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι οι 30.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» οι ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα φτάσουν τους 30.000.
Πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών 400 εκατ. €
Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ανοίξει και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το οποίο είναι συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.
Το πρόγραμμα θα προσφέρει σε περίπου 20.000 δικαιούχους άτοκα δάνεια έως και 25.000 ευρώ για την αναβάθμιση της κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν αυτή είναι κύρια ή δευτερεύουσα. Σε σχέση με το «Εξοικονομώ», το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι πιο απλό, αφού μέσω του δανείου θα μπορούν να γίνουν σημειακές βελτιώσεις (μόνο κουφώματα, μόνο μόνωση ή μόνο κλιματιστικά) και ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει την υποχρέωση της αναβάθμισης δύο ενεργειακών κλάσεων, όπως στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
«Ανακαινίζω και Νοικιάζω» με επιδότηση 8.000 ευρώ
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παράλληλα με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής προχωρά στην υλοποίηση νέων μέτρων στεγαστικής πολιτικής.
Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω και Νοικιάζω», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η επιδότηση διπλασιάζεται από 4.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ.
Παράλληλα προβλέπεται από το 2025 η κατασκευή και διάθεση 2.500 κατοικιών σε χαμηλόμισθους εργαζομένους με πολύ χαμηλό ενοίκιο και δικαίωμα αγοράς στο μέλλον. Τα σπίτια θα χτιστούν σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ.
«Στέγαση και Εργασία» για ευάλωτους
Όσον αφορά για περίπου 700 ευάλωτα νοικοκυριά από 60 δήμους παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διαμονής μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία». Αφορά σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Το υπουργείο προωθεί και μια νέα πρωτοβουλία, τη λεγόμενη κοινωνική κατοικία, που στοχεύει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγης ειδικών κατηγοριών, όπως γιατρών, εκπαιδευτικών και στρατιωτικών στα νησιά. Σε έρευνα που έγινε σε 31 νησιά διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες στέγασης αφορούν 3.086 άτομα από τις εν λόγω ειδικές κατηγορίες.
Με πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος