Χιλιάδες συνταξιούχοι κινδυνεύουν με μείωση των συντάξεων λόγω... αύξησής τους - Ποιους αφορά

Οι αυξήσεις που θα δοθούν στη συντάξεις τον Ιανουάριο θα επιφέρουν και αλλαγές στην κλίμακα της ΕΑΣ. Πολλοί συνταξιούχοι να κινδυνεύουν να μην τις δουν στις περιπτώσεις που η κράτηση ΕΑΣ οδηγεί σε μείωση αντί σε αύξηση της σύνταξής τους. Τα σενάρια που συζητά η κυβέρνηση. 

Έως και 60 ευρώ μηνιαίως μπορεί να βγουν κερδισμένοι από τον Ιανουάριο του 2025 οι συνταξιούχοι με τα νέα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για «πάγωμα» ή και μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Ειδικότερα, αυτό που εξετάζεται να παίρνει την αύξηση ο συνταξιούχος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη είτε το σύνολο είτε ένα μέρος από την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκαλεί η ΕΑΣ σε περίπτωση που αλλάξει κλίμακα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Επί παραδείγματι, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.395 ευρώ δεν πληρώνει ΕΑΣ, γιατί είναι κάτω από 1.400 ευρώ. Με την αύξηση 2,5% που θα πάρει το 2025 η σύνταξη θα ανέβει στα 1.450 ευρώ και αυτομάτως θα χάσει από την ΕΑΣ τα 30 ευρώ και θα μείνει με αύξηση μόλις 5 ευρώ.

Με τη ρύθμιση που εξετάζεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είτε θα πάρει ολόκληρη την αύξηση (35 ευρώ) είτε να καταβάλει τη μισή ΕΑΣ για να του μείνουν 17 ευρώ αύξησης.

Άλλο παράδειγμα. Συνταξιούχος με 1.696 ευρώ μεικτά έχει ΕΑΣ 3% και κράτηση 50,85 ευρώ. Η σύνταξή του μετά την κράτηση διαμορφώνεται στα 1.644,15 ευρώ. Με την αύξηση που θα λάβει από τις αρχές του νέου έτους η σύνταξη θα ανέβει στα 1.737 ευρώ, αλλά η κράτηση στην ΕΑΣ, λόγω αλλαγής κλίμακας, διπλασιάζεται στο 6% και θα πάει στα 104 ευρώ. Ως εκ τούτου θα πάρει σύνταξη μειωμένη κατά 11 ευρώ. Δηλαδή, από τα 1.644 ευρώ στα 1.633 ευρώ το 2025.