Μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης - Αυξάνονται οι συντάξεις

Το σενάριο που βγάζει κερδισμένους τους συνταξιούχους 
INTIME NEWS

Ρύθμιση να παγώσουν οι κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ώστε να πάρουν στην τσέπη την αύξηση του 2025, αντί να βρεθούν με μικρότερη σύνταξη επειδή θα ανέβει η ΕΑΣ, προωθείται από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Από τα σενάρια που εξετάζονται οι συνταξιούχοι μπορεί να βγουν κερδισμένοι με καθαρές αυξήσεις συντάξεων έως και 60 ευρώ μηνιαίως με πάγωμα ή μείωση της κράτησης της ΕΑΣ από τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2025.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτό που εξετάζεται είναι να παίρνει την αύξηση ο συνταξιούχος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη είτε το σύνολο είτε ένα μέρος από την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκαλεί η ΕΑΣ σε περίπτωση που αλλάζει κλίμακα.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.395 ευρώ δεν πληρώνει ΕΑΣ, γιατί είναι κάτω από 1.400 ευρώ. Με την αύξηση που θα πάρει το 2025 και εκτιμάται στο 2,5%, η σύνταξη θα ανέλθει στα 1.430 ευρώ και αυτομάτως θα χάσει από την ΕΑΣ τα 30 ευρώ και θα μείνει με αύξηση μόλις 5 ευρώ.

Με τη ρύθμιση που προωθείται εξετάζεται είτε να πάρει ολόκληρη την αύξηση (35 ευρώ) είτε να καταβάλλει τη μισή ΕΑΣ για να του μείνουν 17 ευρώ αύξησης.

Σχετικές ειδήσεις