Αυτό είναι το νέο επίδομα ανεργίας - Τι αλλάζει στον επανυπολογισμό του

Το νέο επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου

Στη ριζική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, με την πιλοτική εφαρμογή του να ξεκινά για 10.000 ανέργους ακόμη και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη Real News, οι αλλαγές θα αφορούν μόνο όσους χάσουν τη θέση απασχόλησής τους μετά την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος, το οποίο θα καθοριστεί με ΚΥΑ. Επομένως, οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι σήμερα άνεργοι δεν θα δουν αλλαγές στο ποσό και στη διαδικασία με την οποία λάμβαναν μέχρι σήμερα το επίδομα.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πλήρως σε όλους τους ανέργους έως το τέλος του 2025. Οι παρεμβάσεις προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Ενδέχεται μάλιστα να φθάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με τη Real, θα αποτελείται από δύο μέρη - σταθερό και μεταβλητό ενώ το ύψος του θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης/απασχόλησης.

Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες. Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας.