Πού εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Πόσοι εργαζόμενοι κάνουν χρήση του μέτρου

Περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας προβλέπεται πλέον να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα

Πού εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Πόσοι εργαζόμενοι κάνουν χρήση του μέτρου
INTIME.
2'

Ικανοποιητική φαίνεται πως είναι η μέχρι τώρα εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, κάτι που αποδεικνύεται από τις υπερωρίες που έχουν δηλωθεί σε σχέση με το παρελθόν, στους κλάδους που είναι ενταγμένοι στο μέτρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σούπερ μάρκετ. Με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αυξήθηκαν οι υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση, ύψους +61,2%.

Πού εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, η χρήση της επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.

Έτσι, λοιπόν, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας προβλέπεται πλέον να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής παρουσίας τους εκεί, με τελικό στόχο η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να αξιοποιήσουν την περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι ανοιχτός και διαρκής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή