Θεμιστοκλής Μπάκας για στεγαστική κρίση: «Τα μέτρα δεν επαρκούν, είναι μικρής κλίμακας»

Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης είναι μικρής κλίμακας και δυναμικής

Θεμιστοκλής Μπάκας για στεγαστική κρίση: «Τα μέτρα δεν επαρκούν, είναι μικρής κλίμακας»
4'

Η στεγαστική κρίση στην Αθήνα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, επηρεάζοντας όλο και περισσότερους πολίτες. Η έλλειψη επαρκών και οικονομικά προσιτών κατοικιών έχει καταστεί σοβαρό πρόβλημα, με τις τιμές ενοικίασης και αγοράς να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις χώρες με τις υψηλότερες ποσοστώσεις κατοικίας σε ποσοστά εισοδήματος, με το 75% των Ελλήνων να ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο.

Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης είναι μικρής κλίμακας και δυναμικής.

Ανησυχητική κατάσταση και ελλιπή μέτρα

Σύμφωνα με τον ίδιο, φοιτητές και ενήλικες αναγκάζονται να παραμείνουν στο παιδικό τους δωμάτιο, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μίας οικογενειακής κατοικίας για να προχωρήσουν στην ανεξαρτησία τους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως εκπαιδευτικούς και γιατρούς, οι οποίοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν αναλαμβάνουν τις θέσεις τους λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας επισημαίνει πως είναι παράλογο μία πολιτεία να μην μπορεί να στεγάσει αυτούς τους ανθρώπους και καταγγέλλει την έλλειψη πρόβλεψης και στρατηγικής από την πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ είναι μικρής κλίμακας και δυναμικής. Φοιτητές αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο διότι δεν μπορούν να καλύψουν την οικογενειακή κατοικία για να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Αυξημένες τιμές και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες συχνά εκτοξεύουν τις τιμές ενοικίασης σε περιοχές που παραδοσιακά ήταν προσιτές. Στα Χανιά, για παράδειγμα, υπάρχουν 4.200 ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ενοικιαστήρια για διαμερίσματα 30-40 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνονται από 550 έως 600 ευρώ, με τους φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τον Μάιο, καθώς τα ακίνητα εγγράφονται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούν προσωρινή στέγη σε ξενοδοχεία κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας πρόσθετες οικονομικές πιέσεις.

«Είναι η τρίτη χρονιά που δημόσιοι υπάλληλοι όπως εκπαιδευτικοί και γιατροί δεν πάνε να παραλάβουν τη θέση τους διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Είναι παράλογο μία πολιτεία να μην μπορεί να στεγάσει αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει πρόβλεψη από την πολιτεία. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη στεγαστική κρίση», σημείωσε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

«Στα Χανιά έχουμε 4.200 ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ένα σπίτι από 30-40 τετραγωνικά μέτρα ξεκινά από 550 ευρώ έως 600 ευρώ. Επιπλέον ο φοιτητής θα πρέπει να έχει εγκαταλείψει το οίκημα τον Μάιο καθώς το ακίνητο γράφεται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έχουμε περιπτώσεις τα παιδιά στην εξεταστική του Ιουνίου και του Σεπτέμβρη να πρέπει να μένουν σε ξενοδοχείο για να δώσουν τα μαθήματα», πρόσθεσε.

«Η στεγαστική κρίση στην Αθήνα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, επηρεάζοντας όλο και περισσότερους πολίτες. Η έλλειψη επαρκών και οικονομικά προσιτών κατοικιών έχει καταστεί σοβαρό πρόβλημα, με τις τιμές ενοικίασης και αγοράς να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις χώρες με τις υψηλότερες ποσοστώσεις κατοικίας σε ποσοστά εισοδήματος, με το 25% των Ελλήνων να ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο», σημείωσε.

Η στεγαστική κρίση στην Αθήνα απαιτεί άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να διασφαλιστεί η ισότητα στην πρόσβαση στην κατοικία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή