Τεκμήρια διαβίωσης: Τι σημαίνει η μείωση έως 30% - Ποιοι θα ωφεληθούν

Χαμηλόμισθοι, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρώνουν φόρο θα είναι οι ωφελημένοι από την μείωση στα τεκμήρια διαβίωσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι σημαίνει η μείωση έως 30% - Ποιοι θα ωφεληθούν
2'

Μείωση έως και 30% στα τεκμήρια διαβίωσης μελετά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επωφεληθούν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και άνεργοι που σήμερα αναγκάζονται να πληρώσουν φόρο επειδή διαθέτουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 η κυβέρνηση θα προχωρήσουν στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης από την νέα χρονιά με 3 παρεμβάσεις που ανατρέπουν το ισχύον καθεστώς το οποίο κάθε χρόνο επιβαρύνει περίπου 1,5 εκατ. φορογούμενους.

  • Τα τεκμήρια θα μειωθούν μεσοσταθμικά έως και 30% για να μπει τέλος στις στρεβλώσεις
  • Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού, ενώ
  • η μείωση των ελαχίστων ποσών τεκμηρίων θα είναι για τους άγαμους στα 2.500 ευρώ (από 3.000 σήμερα) και αντίστοιχα για τους έγγαμους στα 4.000 ευρώ (από 5.000 που είναι σήμερα)

Τα τεκμήρια πέφτουν επί δικαίους και αδίκους και έτσι πολίτες που μπορεί να έχουν χαμηλά εισοδήματα ή να είναι άνεργοι να πληρώνουν φόρο.

Παράδειγματα:

  • Για παράδειγμα, άγαμος με εισόδημα 9.000 ευρώ και τεκμήρια 11.000 ευρώ, για ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και ένα εξοχικό θα πλήρωνε φόρο χωρίς τα τεκμήρια 33 ευρώ ενώ με τα τεκμήρια 343 ευρώ με την επιβάρυνση να είναι 310 ευρώ.
  • Έγγαμος πολίτης με εισόδημα 12.000 ευρώ και τεκμήρια 13.000 ευρώ, για ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και ένα εξοχικό θα πλήρωνε φόρο χωρίς τα τεκμήρια 563 ευρώ, ενώ με τεκμήρια 803 ευρώ με την επιβάρυνση να είναι στα 240 ευρώ.

Τέλος σημειώνεται ότι το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ANT1:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή