Έρχεται η Golden Visa στις επιχειρήσεις - Ποιες αφορά και πότε εφαρμόζεται

Έρχεται Golden Visa και σε start-up επιχειρήσεις.

Έρχεται η Golden Visa στις επιχειρήσεις - Ποιες αφορά και πότε εφαρμόζεται
4'

Επεκτείνεται το πρόγραμμα της Golden Visa από τα ακίνητα και στις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές που επενδύουν 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μέλη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, να αποκτούν άδεια παραμονής με τη μορφή της Golden Visa.

Αυτό το μέτρο έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω το ήδη δημοφιλές πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο μέχρι τώρα εστίαζε κυρίως στις επενδύσεις σε ακίνητα και άλλες μορφές εισφοράς κεφαλαίου.

Το νέο πλαίσιο έχει στόχο την προσέλκυση επενδυτών με ενδιαφέρον για τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των τεχνολογιών και της καινοτομίας στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας τους να συμμετάσχουν στην άνθιση του οικοσυστήματος των start-ups.

Η επέκταση αυτήδεν αφορά τα ήδη ισχύοντα μέτρα για την Golden Visa που σχετίζονται με επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, επικεντρωμένο στην τεχνολογική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων θα παίξει κεντρικό ρόλο, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύουν σε εταιρείες που είναι μέλη του, διασφαλίζοντας ότι η χρηματοδότηση πηγαίνει σε εταιρείες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική για την ενίσχυση της καινοτομίας και την προώθηση της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για επενδυτές υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αρκετές ελληνικές start-ups να σημειώνουν επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο.

Η χορήγηση άδειας παραμονής μέσω της Golden Visa στους επενδυτές των start-ups αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη, προσελκύοντας ταλέντα και κεφάλαια από το εξωτερικό.

Παράλληλα με την επέκταση της Golden Visa, προστίθενται και μέτρα που στοχεύουν σε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ ευρώ, ενισχύοντας την έρευνα και την καινοτομία στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

Με αυτά τα νέα μέτρα, η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθειά της να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός για επενδυτές που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και την καινοτομία και να αναπτύξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ακόμη, διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Διατηρείται η τριετία και με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας.

Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ' ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών. Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων , που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σε:

-250% για έργα συνεργασίας με είτε με startups είτε με ερευνητικά κέντρα

-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης

-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Περαιτέρω, συνεχίζεται η στρατηγική για την μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η υποβολή, ο έλεγχος και η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, διαδικασίες για τροποποίηση αδειών εξαγωγέων, τελωνειακές άδειες κ.λπ.

Τέλος, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή