Μεγαλοεπενδυτές ποντάρουν δυνατά στην Κίνα - Τα στοιχήματα και οι Αμερικανοί που δεν πείθονται
Οι επενδυτές και οι αναλυτές εξακολουθούν ανησυχούν για την Κίνα. Οι πιέσεις στα κινεζικά assets και υποτονικά οικονομικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως υποφέρει από μακρά Covid.
Η χώρα εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις επιπτώσεις των εκτεταμένων lockdown από το 2020, που καταδεικνύονται μέσω του ασθενέστερου ΑΕΠ, μιας ταλαιπωρημένης χρηματιστηριακής αγοράς και της υψηλής ανεργίας, καταργώντας τις ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Ωστόσο, μέσα σε όλες τις αβεβαιότητες, υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμμερίζονται της ανησυχίες για την Κίνα.
«Όλοι είναι τόσο απογοητευμένοι από την Κίνα. Αμφιβάλλω ότι μπορούμε να δούμε έκπληξη, ωστόσο υπάρχει ακόμα φανταστική καινοτομία που μπορεί να προέλθει από την Κίνα», δήλωσε ο CIO της BML Funds, Ted Alexander, στο «Street Signs Asia» του CNBC. «Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε θα ήταν καλό να έχει έκθεση στην Κίνα», πρόσθεσε.
Δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Appaloosa Management, Ντέιβιντ Πέπερ και του επενδυτή της «Big Short», Μισέλ Μπάρι, αποκάλυψαν πρόσφατα ότι εμμένουν στα στοιχήματά τους στην Κίνα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba εξακολουθεί να είναι η κορυφαία συμμετοχή του Tepper, παρά το γεγονός ότι μείωσε το μερίδιό του κατά 7% στην εταιρεία κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Alibaba αντιπροσωπεύει πλέον το 12% της μετοχικής συμμετοχής της Appaloosa 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Tepper αύξησε επίσης μερίδια σε άλλες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της JD.co, KE Συμμετοχών, καθώς και σε δυο κινεζικά χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται, το τελευταίο εκ των οποίων αποτελεί το 26% του χαρτοφυλακίου μετοχών της Appaloosa. Ο έτερος μεγαλοεπενδυτής Μισέλ Μπάρι προχώρησε πρόσφατα σε παρόμοιες κινήσεις. Αγόρασε μαζικά μετοχή της Alibaba το δεύτερο τρίμηνο, χτίζοντας μια θέση 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία. Η παραπάνω θέση είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του Μπάρι, μαζί με άλλες κινεζικές μετοχές τεχνολογίας, όπως η Baidu και η JD.com, που περιλαμβάνονται επίσης στο χαρτοφυλάκιο του Μπάρι. Εν τω μεταξύ, η BCA Research αναβάθμισε πρόσφατα τις κινεζικές μετοχές σε «outperform», με τον αναλυτή Jing Sima να ότι θα ξεπεράσουν τις παγκόσμιες μετοχές.
Ο βετεράνος επενδυτής Γιώργος Μπούμπουρας βλέπει ευκαιρία στην Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος έρευνας της K2 Asset Management θεωρεί ως υπάρχουν ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, λέγοντας στο CNBC ότι έχει μια δυναμική το Πεκίνο και το παίζει μέσω «εξαγωγέων στην Κίνα, όπου τα κέρδη τους προέρχονται από τις ανεπτυγμένες αγορές. Ωστόσο οι αμερικανικοί οίκοι εμφανίζονται αρνητικοί για την Κίνα. Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού για το 2025 κατά σχεδόν 5.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, επικαλούμενη την υποχώρηση της κινεζικής ζήτησης για το κόκκινο μέταλλο. Η Bank of America υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για την Κίνα φέτος στο 4,8%.