Ο νέος χάρτης στο επίδομα ανεργίας - Εργατολόγος εξηγεί το νέο σύστημα και τις αλλαγές

Όπως ανέφερε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος στο Newsbomb.gr, στόχος του νέου συστήματος είναι η γρήγορη επαναφορά του ανέργου στην αγορά εργασίας, παρέχοντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη τους πρώτους μήνες

Ο νέος χάρτης στο επίδομα ανεργίας - Εργατολόγος εξηγεί το νέο σύστημα και τις αλλαγές
3'

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα του επιδόματος ανεργίας, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2024. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε 15.000 δικαιούχους, σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, ενώ το νέο μοντέλο θα στοχεύει στην ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Το νέο επίδομα θα αποτελείται από δύο κύρια ποσά:

  • Εμπροσθοβαρές ποσό, που θα υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό και θα είναι ίδιο για όλους. Το ποσό αυτό θα μειώνεται προοδευτικά με το πέρασμα των μηνών, με το μεγαλύτερο τμήμα του να δίνεται τους πρώτους τρεις μήνες μετά την απόλυση.

  • Ποσό bonus, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση την προϋπηρεσία και τον μισθό του απολυμένου, αυξάνοντας το συνολικό ποσό κατά 10% έως 30%.

Όπως ανέφερε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος στο Newsbomb.gr, στόχος του νέου συστήματος είναι η γρήγορη επαναφορά του ανέργου στην αγορά εργασίας, παρέχοντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη τους πρώτους μήνες.

Epidoma_Anergias_17_09_2024

Το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει ένας άνεργος σε ετήσια βάση δεν θα αλλάξει, παραμένοντας κοντά στα 7.000 ευρώ, όμως η κατανομή του επιδόματος θα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Α' τρίμηνο: 70% του κατώτατου μισθού (580 ευρώ)
  • Β' τρίμηνο: 60% του κατώτατου μισθού (498 ευρώ)
  • Γ' τρίμηνο: 55% του κατώτατου μισθού (456 ευρώ)
  • Δ' τρίμηνο: 45% του κατώτατου μισθού (373 ευρώ)

Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και συγχώνευση επιδομάτων

Μία από τις βασικές αλλαγές στο νέο σύστημα είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος.

«Επιστρέφουμε στα προηγούμενα κριτήρια, που απαιτούν 10-12 μήνες εργασίας (250-300 ημέρες), σε αντίθεση με την πανδημική περίοδο, όπου απαιτούνταν μόλις πέντε μήνες εργασίας (125 ημέρες)», ανέφερε ο Γιάννης Καρούζος.

Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη είναι η προοπτική συγχώνευσης του επιδόματος ανεργίας με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που σήμερα ανέρχεται στα 200 ευρώ και δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

«Με το νέο σχέδιο, το επίδομα θα δίνεται κλιμακωτά για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, επιτρέποντας σε έναν άνεργο να λαμβάνει οικονομική βοήθεια για έως και 24 μήνες, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις», ανέφερε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Το νέο πλαίσιο θα συνδέει το επίδομα ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων που προσφέρει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Κατά τη διάρκεια συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, το επίδομα ανεργίας θα μειώνεται ή θα αναστέλλεται, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και την επανένταξη στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Γιάννης Καρούζος.

«Με αυτές τις αλλαγές, η κυβέρνηση στοχεύει στην πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων για την ανεργία, ενισχύοντας την αγορά εργασίας και περιορίζοντας τη μακροχρόνια εξάρτηση των πολιτών από τα επιδόματα», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή