«Τσουρουφλίζει» η τιμή του καφέ: Ανατιμήσεις έως και 20% – «Θέμα χρόνου να φανεί η αύξηση στο ράφι»

Καφές σαν… «φαρμάκι». Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, τόνισε ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να περιμένει αυξήσεις έως και 20% στην τιμή του αγαπημένου του ροφήματος, επισημαίνοντας πως «έχουμε φθάσει οριακά στην εξάντληση των αποθεμάτων», σε συνέντευξη στο Newsbomb.gr.
EUROKINISSI.

Η τιμή του καφέ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αρκετούς εξωγενείς παράγοντες να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος του αγαπημένου ροφήματος των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, υπογράμμισε ότι οι νέες αυξήσεις θα κυμανθούν από 5% έως 20% στο ράφι, εκτιμώντας παράλληλα πως «αν συνεχισθεί αυτό το μοτίβο, τότε οι ανατιμήσεις θα περάσουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο» και κατ’ επέκταση την εστίαση, σε συνέντευξη στο Newsbomb.gr.

«Η μεταβολή είναι ραγδαία – Θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις να περάσουν στο ράφι»

Ο κ. Γιάγκογλου ανέφερε αρχικά ότι «καταγράφονται ανατιμήσεις της τάξεως του 45% στη μία ποικιλία, των κόκκων arabica και κατά 65% στην άλλη, της robusta, η οποία διαπραγματεύεται στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων δεκαέξι ετών. Η μεταβολή είναι ραγδαία και αποτελεί θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις να περάσουν στο ράφι.

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή και το Βιετνάμ ανακοινώνει μειωμένες ποσότητες για την εσοδεία 2024 – 2025, όπως και η Βραζιλία, η οποία ήταν αισιόδοξη για τη νέα χρονιά. Δυστυχώς, η λειψυδρία αναγκάζει τα κράτη να ανακοινώσουν μειωμένες ποσότητες παραγόμενου καφέ για εφέτος. Αυτό δημιουργεί ένα “εκρηκτικό” μείγμα στην αγορά με πολύ έντονες ανοδικές τάσεις.

Πρόκειται για στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς. Οι τιμές του καφέ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων. Η ποικιλία arabica σε αυτό της Νέας Υόρκης και η robusta στο Λονδίνο. Άρα, μιλάμε για παγκόσμια άνοδο, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Ο καφές είναι εισαγόμενος και οι τιμές διαμορφώνονται βάσει της διαπραγμάτευσης στα δύο Χρηματιστήρια».

«Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται, άρα δημιουργείται συνθήκη για αύξηση των τιμών»

Στη συνέχεια, σχολίασε πως «ως Ελλάδα, εισάγουμε περίπου το 60% από τη Βραζιλία και το υπόλοιπο 40% από άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, την Ινδία, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Το Βιετνάμ αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό κόκκων robusta και ακολουθεί η Ινδία, ενώ, συνδράμει και η Βραζιλία. Οπότε, οι τιμές είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία, η μία ποικιλία επηρεάζει την άλλη.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση, είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς, δηλαδή την Ελλάδα. Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, οι τιμές δεν έχουν αλλάξει. Αυτό οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό του κλάδου σε όλη την επικράτεια. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα για τις ανατιμήσεις, όταν η τιμή εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο.

Ο καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα είδη, μετά το πετρέλαιο, το βαμβάκι και τα σιτηρά. Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται, άρα δημιουργείται συνθήκη για αύξηση των τιμών. Οι αγρότες προορίζονται σε καλλιέργειες άλλου είδους λόγω της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας υψηλότερη αποτίμηση στο προϊόν, προκειμένου να παράγουν ανθεκτικότερες ποικιλίες.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να αναμένει αυξήσεις της τάξεως του 5% – 20%, αναλόγως του είδους του καφέ και της εταιρείας. Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από το 2022, η τελευταία ανατίμηση στο ράφι εντοπίσθηκε το διάστημα τέλη 2022 – αρχές 2023· έκτοτε, οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας δεν έχουν προβεί σε άνοδο του κόστους. Η αυξητική τάση παρατηρείται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως σήμερα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αφομοίωσαν πολύ μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, όμως, έχουμε φθάσει οριακά στην εξάντληση των αποθεμάτων».

Οι παράμετροι – «κλειδιά» που καθιστούν… είδος πολυτελείας τον καφέ

«Αν συνεχισθεί αυτό το μοτίβο, τότε οι ανατιμήσεις θα περάσουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Προσδοκούμε σε αποκλιμάκωση, ωστόσο, δυστυχώς δεν έρχεται. Από το Πάσχα και ύστερα, ευελπιστούσαμε σε αυτό, αλλά η αγορά μάς διέψευσε.

Θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η σπέκουλα της κερδοσκοπίας. Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετικά αποθαρρυντικό παράγοντα οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, στη Διώρυγα του Σουέζ. Πλέον, τα καράβια κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, οπότε στις ποικιλίες από Βιετνάμ και Κολομβία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, πέρα από τα υπέρογκα ναύλα», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

«Οι αυξήσεις θα περάσουν και στους πελάτες»

Τέλος, ο Τάσος Γιάγκογλου στάθηκε στις καφετέριες, υποστηρίζοντας ότι «η εστίαση δεν βρίσκεται στους “κόλπους” της Ένωσης, οπότε δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να κάνουμε εκτιμήσεις. Πάντως, εξυπακούεται ότι θα τροφοδοτηθούν ακριβότερα από τις επιχειρήσεις μας και προφανώς, θα περάσουν τις ανατιμήσεις στους πελάτες. Από εκεί και πέρα, ισχύουν οι συντελεστές κόστους των καταστημάτων.

Όσον αφορά κάποια προηγούμενη χρονική περίοδο, κατά την οποία κατεγράφη αντίστοιχη άνοδος της τιμής του καφέ, ολοκλήρωσε ότι «το 2021, εν μέσω της πανδημίας, το Βιετνάμ έκλεισε τα λιμάνια του, ενώ, υπήρξε και διπλός παγετός στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να “εκτοξευθούν” τα κόστη.

Υπήρξε αποκλιμάκωση για τον επόμενο χρόνο κι έκτοτε, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά ξανά. Άλλο ένα αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε το 1994, με μία διπλή αρνητική συγκυρία και συγκεκριμένα, διπλό παγετό στη Βραζιλία και δύο συνεχόμενες υποτιμήσεις του εθνικού μας νομίσματος, της δραχμής», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις