Εφαρμογή του νέου τέλους για την κρουαζιέρα από το 2026, ζητά η Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας Clia
Να «παγώσει» η εφαρμογή του νέου τέλους ζητά από την κυβέρνηση η Ένωση Κρουαζιέρας προκειμένου να υπάρξει συζήτηση.
Την εφαρμογή του νέου τέλους για την κρουαζιέρα από το 2026 μετά την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς του κλάδου, ζητεί με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας CLIA.
Σημειώνεται ότι για το θέμα η υπουργός Τουρισμού προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων για τα τέλη κρουαζιέρας μετά και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται ειδικό τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Επίσης είχε αναφέρει ότι τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Οκτώβριο το τέλος θα είναι 40% μειωμένο (δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα), ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο θα είναι μειωμένο κατά 80% (δηλαδή 4 και 1 ευρώ αντίστοιχα).
"Ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση να εξετάσει τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο του νέου τέλους ανά επιβάτη για τον τουρισμό κρουαζιέρας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για ουσιαστική διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια και τους φορείς του τουρισμού που επηρεάζονται από αυτό" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η CLIA.
Επισημαίνει επίσης ότι από το 2025, τα νέα συστήματα διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού θα τεθούν σε εφαρμογή στη Σαντορίνη και τη Μύκονο και ως εκ τούτου, καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο τέλος από το 2026 και έπειτα, επιτρέποντας να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτών των συστημάτων.
Επίσης χαιρετίζει τα σχόλια της Υπουργού Τουρισμού σχετικά με τη σημασία των λιμενικών υποδομών για τη βελτίωση της διαχείρισης των τουριστικών ροών, αλλά και την επιθυμία ανάδειξης νέων προορισμών - προτεραιότητες που ευθυγραμμίζονται με το Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα, που υιοθετήθηκε πέρυσι.