Λάδι: Τα νοικοκυριά μείωσαν την ποσότητα κατά 40% στο τραπέζι τους - Τι γίνεται με την τιμή

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Εμμανουήλ Γιαννούλης μας προϊδεάζει για το πως θα εξελιχθεί η τιμή του λαδιού.
Unsplash

Οι νοικοκυρές έβαλαν την κουτάλα του μαγειρέματος μες στο συρτάρι και έβγαλαν το κουταλάκι του γλυκού. Μη σας πω ότι κάποιες επέλεξαν ακόμη και να ψεκάζουν το φαγητό με ελαιόλαδο για οικονομία. Μπορεί στο παρελθόν να ήμασταν συνηθισμένοι στην βουτιά του ψωμιού στο πιάτο, με την χωριάτικη να παρομοιάζεται με σούπα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι συνήθειες άλλαξαν.

Όπως μας λέει και ο πρόεδρος της διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδου Εμμανουήλ Γιαννούλης, μια μερίδα καταναλωτών επέλεξε να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο με σπορέλαιο. Το κομμάτι της πίτας αυτό, είναι πολύ μικρό. Η γεύση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και δύσκολα ο Έλληνας θα αλλάξει το ελαιόλαδο. Έτσι το περιόρισε. Κατά 40% μάλιστα!

Στα περισσότερα εστιατόρια πλέον το λάδι δίνεται ξεχωριστά σε ένα μικρό μπουκαλάκι και κάποιες φορές χρεώνεται. Η βάση της διατροφής των ελλήνων είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου ανέβηκε 300%. Εξωφρενικό αλλά είναι η αλήθεια.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο Εμμανουήλ Γιαννούλης πιστεύει πως τα σκαλιά της ανόδου τελείωσαν. Πλέον οι τιμές θα ξεκινήσουν την καθοδική πορεία με αργό και σταθερό ρυθμό. Ποτέ κανείς δεν ξέρει, αλλά μοιάζει όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, να δούμε τις τιμές που είχαμε στο παρελθόν.

Σίγουρα, όμως, οι αριθμοί έφτασαν τόσο ψηλά που είναι πιθανόν η τιμή του λίτρου να πέσει ακόμη και 3€. Όπως και να ´χει πολλά νοικοκυριά προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα και επιλέγουν να είναι φειδωλοί στο λάδι πάρα ανοιχτοχέρηδες στο πορτοφόλι.