Κύπρος: «Πράσινο φως» για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

Άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου

Κύπρος: «Πράσινο φως» για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα
2'

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, το έργο θα συνδέσει το σύστημα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε, ακόμη, πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκατ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Σημείωσε ότι το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων, αναφέροντας ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε, η σημασία του έργου επιβεβαιώνεται από το ότι η ΕΕ ενέκρινε χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με το ψηλότερο ιστορικά ποσό των 657 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Το ποσό θα εκταμιεύεται από πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, με την πρώτη δόση να συμπεριλαμβάνεται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόερο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή όλων των μερών.

Υπενθυμίζεται, όπως ανέφερε και η «Κ» σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το Υπουργικό έχει εγκρίνει την συμφωνία που επιτεύχθηκε σε υπουργικό επίπεδο το γεωπολιτικό ρίσκο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (50%-50%) καθώς και την ανάκτηση εξόδων του έργου με το ποσό των €25 εκατ. για πέντε χρόνια από το Ταμείο Ρύπων.

Όσο αφορά την συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου, πληροφορίες της «Κ» ανάφεραν πως για το θέμα αυτό η απόφαση θα ληφθεί ερχόμενο Νοέμβριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή