Αγροτικά δάνεια: Όλο το σχέδιο ρύθμισης – Προωθείται «κούρεμα» στις «κόκκινες» οφειλές
Με νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών.
Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος που στερεί από τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς) την πρόσβαση σε «εργαλεία» εκ νέου χρηματοδότησης.
Το θέμα χειρίζονται από κοινού το Μέγαρο Μαξίμου και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων δανείων, ύψους 2,1 δισ. ευώ, που χρωστούν περίπου 22.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμοί, βρίσκονται στον Ειδικό Καθαριστή (PQH) της Τράπεζας, στον οποίο πέρασαν όλα τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται και –με βάση τις πληροφορίες– σύντομα θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη θέσπιση του νέου πλαισίου ρύθμισης των δανείων, όπως γράφει η Real News. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητοτάκης, περιέγραψε τους βασικούς άξονες της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, κατά την ομιλία του, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τι προβλέπει η κυβερνητική παρέμβαση
Η νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να προβλέπει:
- Μείωση του επιτοκίου, καθώς τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν πολύ υψηλό επιτόκιο, που φθάνει ακόμη και το 12%. Αυτό διότι δόθηκαν παλαιότερα, όταν οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με δραχμές.
- Θα υπάρξει «κούρεμα» του οφειλούμενου κεφαλαίου, που θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 30% – 40% και κατά περίπτωση, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων, κυρίως όμως των συνεταιρισμών.
- Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει ρύθμιση της εναπομείνασας οφειλής, με δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος χρόνου.
- Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή μετά τη θέσπιση της νομοθετικής αλλαγής που θα αφορά και τις δυνατότητες του PQH, η οποία με βάση το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» και ρύθμιση, θα τα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers).
- Ακίνητη περιουσία / ενέχυρα: Η συνολική τακτοποίηση των οφειλών θα συνοδεύεται από την άμεση αξιοποίηση των εμπράγματων βαρών, δηλαδή των ενεχύρων. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν στη «R» ότι στην περίπτωση των συνεταιρισμών, στόχος είναι η εξάλειψη των όποιων εμπράγματων βαρών, κυρίως ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης αυτών (εκμίσθωση, πώληση κ.ά.), ώστε οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν και ρευστότητα. Τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια υπολογίζονται στα 26.000 και η αξία τους ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.