Αυξάνεται και η τιμή της ζάχαρης - Πώς ερμηνεύουν την εξέλιξη παράγοντες της αγοράς
Ο Γραμματέας του συλλόγου τευτλοκαλλιεργητών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης μας εξηγεί γιατί αυξάνεται η ζάχαρη αλλά και γιατί εξαφανίστηκε από την χώρα μας.
Η τιμή της ζάχαρης αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, επηρεάζοντας όχι μόνο την ίδια τη ζάχαρη, αλλά και όλα τα παράγωγα προϊόντα που την περιέχουν, όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Η παγκόσμια μείωση της παραγωγής ζάχαρης σε μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία, έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παραγωγής κατά 6%-15%. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, έχει εκτοξεύσει την τιμή της ζάχαρης, η οποία έχει αυξηθεί κατά 55% μέσα στο 2023.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης σταμάτησε το 2018, με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Μέχρι τότε, η καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων αποτελούσε σημαντικό τομέα για την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και πηγή σταθερού εισοδήματος για τους καλλιεργητές.
Η παραγωγή ζάχαρης είχε μειωθεί δραματικά ήδη από τις αρχές του 2000 λόγω της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης και των υψηλών λειτουργικών εξόδων της βιομηχανίας, γεγονός που την καθιστούσε μη ανταγωνιστική.
Η έλλειψη εγχώριας παραγωγής έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στην αγορά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτάται πλήρως από εισαγόμενη ζάχαρη. Πριν τη διακοπή της παραγωγής, η τιμή της εγχώριας ζάχαρης ήταν περίπου το 1/3 της τιμής της εισαγόμενης.
Η αυξημένη τιμή της ζάχαρης σήμερα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές, ενώ επηρεάζει την παραγωγή και το κόστος προϊόντων που βασίζονται σε αυτή.