Τι συμβαίνει με το σουβλάκι και «πετάει» στα 5 ευρώ;

Το σουβλάκι από αγαπημένη συνήθεια μετατρέπεται σε απαγορευτική, με τους επιχειρηματίες να αφήνουν υπονοούμενα για «περίεργες» αυξήσεις 

Από πρόχειρο φαγητό ...είδος πολυτελείας.

Το αγαπημένο γρήγορο φαγητό των Ελλήνων, το τυλιχτό τείνει να μετατραπεί σε απαγορευτικό, καθώς η τιμή του, έχει ήδη ξεπεράσει τα 4 ευρώ, με τα σενάρια να θέλουν προς τις γιορτές να αγγίζει ακόμα και τα 5 ευρώ.

Τα υλικά για την παρασκευή του έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, βυθίζοντας σε απόγνωση του επιχειρηματίες εστίασης που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος.

Όπως καταγγέλλουν παρατηρούνται «περίεργες» αυξήσεις σχεδόν κάθε μήνα στις τιμές προϊόντων.

Μιλώντας στο MEGA, ο Δημήτρης Εικοσιδυός είπε πως ενώ πριν ένας προμηθευτής χοιρινού κρέατος ζητούσε αύξηση τριών λεπτών, τώρα ανεβάζει την τιμή στα 50 λεπτά.

«Ανεβαίνουν «περίεργα» τα προϊόντα. Έχει τύχει και κάθε μήνα. Την τελευταία περίοδο έχουν ανέβει 3 φορές τα χοιρινά. Πολλά μαγαζιά απορροφήσαμε τις αυξήσεις. Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ρεπορτάζ για το κόστος που καλείται να καλύψει ένας επιχειρηματίας για το σουβλάκι, οι τιμές είναι στα ύψη με αποτέλεσμα στον γύρο για παράδειγμα να μειώνεται η ποσότητα.

Το κόστος του επιχειρηματία για το σουβλάκι

Το περίφημο σάντουιτς της Θεσσαλονίκης

Μία 16άρα πίτα (με σουβλάκι 90-100 γρ. κρέας)

Με αλοιφή, πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι

Τιμή πελάτη: 4,60€ (4,37€ το κόστος του επιχειρηματία)

Υλικά

  • Πίτα: 0,15€ – 0,20€ / τμχ (από 0,10€)
  • Κρέας: +1€
  • Ντομάτα: 1,98€/κιλό (από 1,70€)
  • Πατάτες: 1€/κιλό (από 0,90€)
  • Τζατζίκι: 7€/κιλό (από 6,80€)

*Κάρβουνα: 1,10€ / κιλό (από 0,70€)

  • Λαδόκολλα φούρνου: 0,20€
  • Αλουμινοσακούλα: 13 λεπτά/ σακουλάκι

+Σακούλα νάιλον μεταφοράς

+ Χαρτοπετσέτες

*Προμήθειες (ντελίβερι, κάρτες)

*Λειτουργικά έξοδα

  • Ρεύμα: 2.500€ (από 1.000€)
  • Ενοίκια: 600€ -1.500€
  • Μισθοί εργαζομένων
  • Δήμος (κόστος τραπεζοκαθισμάτων):