Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται «ραβασάκια» από την εφορία για τους… ξεχασιάρηδες του 2019

Η διαδικασία για τους υπόχρεους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 80.000.
EUROKINISSI.

Σε περίπου 1,5 μήνα θα αναρτηθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 και θα πρέπει να καταβληθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου. Από εφέτος, δεν θα υπάρξει η παραδοσιακή παράταση εξόφλησης και τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με την καθυστέρηση στην πληρωμή των τελών ως εξής:

  • Πληρωμή εντός Ιανουαρίου: +25% των τελών.
  • Πληρωμή εντός Φεβρουαρίου: +50% των τελών.
  • Πληρωμή από 1η Μαρτίου και ύστερα: +100% των τελών.

Ωστόσο, η καμπάνα «χτυπά» για περίπου 80.000 υπόχρεους που δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να αποστέλλει «ραβασάκια».

Οι ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις θα συνεχισθούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου και οι παραλήπτες ενημερώνονται ότι υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου και μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους, υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να απαλλαγούν από τον φόρο.

Με την αποστολή των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από Τέλη Κυκλοφορίας του 2019 ανά ιδιοκτήτη. Η είσοδος θα πραγματοποιείται με κωδικούς TaxisNet και μέσω της εφαρμογής, θα δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη η κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (π.χ. κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο κ.ά.).

Οι φορολογικές υπηρεσίες θα κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις έως την 26η Νοεμβρίου. Στις περιπτώσεις που από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας του 2019, τότε τα αντίστοιχα συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών μαζί με το πρόστιμο. Η διαδικασία βεβαίωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα Τέλη του 2019 (μετά του προστίμου), προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, αυτά γίνονται δεκτά από τη φορολογική υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.